28.06.2012

Placuszki na mące gryczanej z rabarbarowym sosem



/ przepis własny, na 3 porcje/

- 150 g mąki gryczanej
- 1/2 szkl. maślanki
-1/2 szkl. mleka
- 60 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

sos:
- 3 łodygi rabarbaru
- cukier trzcinowy (do smaku, ja dałam ok. 3 łyżek)
- 2 łyżki wody

Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy mleko, maślankę, wsypujemy cukier, proszek, sól. Mieszamy, dodajemy jajko oraz miękkie masło i znowu mieszamy.
Na rozgrzanej patelni teflonowej smażymy porcjami placuszki.
Obieramy rabarbar i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy odrobiną wody oraz zasypujemy cukrem. Smażymy ok. 10 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
Placki przekładamy na talerzyki i podajemy z sosem rabarbarowym.

Smacznego!







Do placuszków użyłam:


* Mąki gryczanej BIO  firmy Organic Farma Zdrowia, produktu bardzo dobrej jakości.
Używam ją nie tylko do placków, ale również: chleba, omletów czy chociażby naleśników. Dzięki niej  nabierają one ciekawszego smaku.
Warto też wspomnieć, że mąka gryczana jest nieodłącznym składnikiem wielu potraw kuchni kresowej czy rosyjskiej. 
Dostaniecie ją w sieci sklepów Organic Farma Zdrowia oraz na Ekosfera24.pl.


 
______________________________♥______________________________

26.06.2012

Pieczone warzywa i ziołowe kotlety mielone z sosem


Pieczone warzywa
/ przepis własny, dla 3 osób/

- duża cukinia
- główka czosnku
- duża cebula
- 2 pomidory
- 6 średnich ziemniaków
- gałązki bazylii i oregano
- oliwa
-sól, pieprz

Ziemniaki dokładnie umyć i podgotować (ok 15 minut) w osolonej wodzie, następnie pokroić w słupki (jeden ziemniak na 4 części).
Cukinię myjemy i również kroimy w słupki. Pomidory dzielimy na cząstki, ząbki czosnku obieramy, cebulę kroimy na grube plastry.
Wszystko rozkładamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i skrapiamy oliwą, przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym d 210 stopni przez ok. 35 minut.
Smacznego!




Ziołowe kotlety mielone z sosem
/ przepis własny, na ok. 8 kotletów/

- 0,5 kg mięsa mielonego 
- 1 łyżka musztardy
- 1 namoczona kajzerka
- 1 jajko
- 0,5 szklanki otrębów pszennych
- szczypta błonnika owsianego i jęczmiennego
- kmin rzymski, estragon, oregano
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz
- olej do smażenia

sos:
-  opakowanie gęstego jogurtu greckiego
- sól, pieprz, bazylia


Czosnek i cebulę obieramy i siekamy, podsmażamy na odrobinie oleju.
Mięso mielone mieszamy z przyprawami, ziołami, bułką, otrębami, błonnikiem, musztardą, jajkiem i podsmażoną cebulą z czosnkiem.
Wszystko dokładnie  mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy.
Rozgrzewamy na patelni olej, formujemy kotleciki i smażymy ( z każdej strony ok 4 minut).
Robimy sos- do miski przekładamy jogurt, dodajemy posiekaną bazylię, sól i pieprz. Mieszamy.
Podajemy razem z kotletami i warzywami.
Smacznego!

Do przygotowania kotletów użyłam:


* błonnika owsianego i jęczmiennego firmy Biofit. Błonnik jest idealny w uzupełnieniu naszej codziennej diety, polecam dodawać go  zwłaszcza do potraw ciężkostrawnych. Wpływa on na proces trawienia i przyswajania, oczyszcza wątrobę i obniża poziom cholesterolu. Nie zmienia smaku potraw.
Można go dostać w sieci Organic Farma Zdrowia lub w sklepie internetowym Ekosfera24.pl

______________________________♥______________________________



25.06.2012

Czekoladki



Czekoladki


- 2 tabliczki czekolady ( zwykle łączę gorzką z mleczną)
- dodatki: orzeszki ziemne, wiórki kokosowe, orzechy laskowe etc.

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy na parze, co chwila mieszając.
Przekładamy do silikonowej foremki , ja użyłam tej z  MAKRO Cash and Carry  o głębokości otworów 45 mm i średnicy 10 mm. Nadaje się ona zarówno do zapiekania (do +230 stopni C) jak i robienia w niej zimnych deserów czy czekoladek właśnie. Nie miałam absolutnie problemów z wyciąganiem moich czekoladek, pięknie odchodziły od foremki, głównie dzięki temu, że jest elastyczna i  wykonana z dobrej jakości silikonu.


Następnie dekorujemy orzeszkami, wiórkami etc. i odstawiamy do stężenia (zazwyczaj musimy poczekać ok 3 h).
Gotowe!




______________________________♥______________________________

22.06.2012

Śmietankowe serca dla E.



Na wczorajsze urodziny E. upiekłam te pyszne serducha.
Strukturą przypominają ciastka francuskie, a wyglądem, smakiem i zapachem- te które kupujemy na wagę.
A nie przepraszam, one są dużo lepsze od tych które zwykle kupujemy na wagę :).
Jeśli nigdy jeszcze nie piekliście ciastek warto od nich zacząć.


/ przepis od Dorotuś, wychodzi ok. 60 ciastek/

- 280 g mąki pszennej
- 250 g miękkiego masła
- 5 łyżek kwaśnej śmietany (używam 18%)
- 1 żółtko
- 1 białko

Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować,  wykrajać niezbyt cienkie ciasteczka.
Posmarować białkiem i posypać cukrem ( mocno, bo w składnikach ciasteczek nie było przecież cukru).
Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną ok. 17- 20  minut w 175 stopniach C , aż będą lekko rumiane.
Smacznego!







 Zostałam ambasadorką słomek Party Party by Home & Co. Jest mi z tego powodu niezmiernie miło, ponieważ na polskim rynku od dawna brakowało kolorowych słomek z papieru.
W  asortymencie sklepu pojawiają się nie tylko zwykłe- w prążki we wszystkich kolorach tęczy, ale również w  kropki.
Serdecznie zapraszam również na fanpejdż Party Party!



______________________________♥______________________________

21.06.2012

Zdrowy obiad- kasza z suszonymi pomidorami

Po makaronach z mięsnym, gęstym sosem, po pierogach z jagodami, gołąbkach  i smażonych racuchach przychodzi taki dzień kiedy mam ochotę na coś bardzo zdrowego.
Czas na  kaszę z suszonymi pomidorami i oliwą.
Z takiego obiadu ucieszy się nie jeden wielbiciel pełnoziarnistych  dań.
Jest bowiem bogaty w:  witaminę PP- która chroni przed anemią i pomaga obniżyć cholesterol, błonnik, likopen, antyoksydanty i potas.



Kasza z suszonymi pomidorami

/ przepis własny dla 2 osób/

- szklanka kaszy jęczmiennej
- kilka suszonych pomidorów
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
-  2 łyżki posiekanych ziół (bazylia i oregano)
-  sól, pieprz

Suszone pomidory moczymy  w gorącej wodzie i kropli octu winnego.
Oszuszamy i zalewamy 2 łyżkami oliwy.
Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
W tym czasie pomidorki odsączamy z oliwy i kroimy w drobną kostkę.
Świeże zioła siekamy.
Ząbek czosnku siekamy i podsmażamy go na łyżce oliwy, dodajemy na patelnię ugotowaną kaszę i posiekane pomidorki. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy przez ok. 2 minty. Dodajemy przyprawy i posiekane zioła do smaku;).
Smacznego!






______________________________♥______________________________

16.06.2012

Deser truskawkowo-jogurtowo-owsiany



Takie desery zaczynają towarzyszyć mi zawsze gdy zbliża się lato.
Chwila i już są gotowe.
Jogurt naturalny to na prawdę bardzo fajny substytut śmietany. Wystarczy tylko się "przestawić" na jego smak. Kto jeszcze nie próbował, zachęcam.


/dla 1 osoby/

- 1 mały jogurt naturalny
- garstka świeżych truskawek
- 1 ciastko owsiane

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy każdą na 3 części.
Ciasto kruszymy i wkładamy do małej miseczki.
Do kieliszka lub szklanki przekładamy 2 łyżki jogurtu,  parę plasterków truskawek i troszkę okruchów ciastka, powtarzamy tę czynność, aż składniki się skończą.
Schładzamy ok. 1 h lub podajemy od razu.
Smacznego!:)




Użyłam owsianych ciasteczek kakaowych Symbio, są one mało słodkie i wyraźnie czuć w nich pełnoziarnisty posmak.
To coś dla wielbicieli zdrowych wypieków, którzy nie dysponują czasem, by piec ciastka.
Do kupienia w Ekosfera.pl oraz sieci sklepów Organic Farma Zdrowia.

______________________________♥______________________________

14.06.2012

Pappardelle z pulpecikami


Uwielbiam tę wersję makaronu.  Przypominam sobie jak będąc przedszkolakiem oglądałam bardzo zawzięcie "Zakochanego Kundla", a pierwsza scena poniżej była i  jest ! moją ulubioną.


Dzisiaj pulepciki z pappardelle, ale spaghetti też świetnie się nada- co zresztą widać powyżej:)


/ przepis dla 6 osób/

- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego (czasem dodaję w propocji 1:1 wołowe i wieprzowe)
-  1 jajko
-   2 puszki pomidorów
- 2 i 1/2 łyżki otrębów orkiszowych
- paczka makaronu spaghetti bądź pappardelle
-  1 łyżka twardego, startego koziego sera 
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- ok. 1/3 szklanki wody
-  1/2 szklanki śmietany 18%
-  garstka świeżego oregano, bazylii i tymianku (posiekane).
- szczypta ostrej papryki w proszku
-  sól i pieprz do smaku


Do miski wkładamy mięso mielone, jajko, otręby, łyżkę startego sera, jeden posiekany ząbek czosnku oraz zioła, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, zwilżamy dłonie. Formujemy kulki wielkości orzecha, przekładamy na duży talerz.
Na dużej patelni wkładamy łyżkę oliwy i masła, dodajemy ząbek czosnku, podsmażamy. Uwaga, nie może się przypalić.
Cebulę kroimy w  kosteczkę, wrzucamy na patelnię, podsmażamy na rumiany kolor. 
W tym czasie przekładamy nasze pomidory z puszki do miski i rozdrabniamy je blenderem na gęstą papkę. Dodajemy na patelnię wraz ze śmietanką i wodą, wkładamy pulpeciki.  Wszystko gotujemy ponad 20 minut. Pulpeciki nie mogą być w środku różowe. Jeżeli nasz sos będzie za szybko gęstniał, należy dodać więcej wody.  Gotujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu.
Na samym końcu nasz sos wraz z mięsem doprawiamy solą, pieprzem, papryką i jeśli jeszcze chcecie-  ziołami.
Na samym końcu możemy udekorować talerz listkiem bazylii i startym serem:)

Smacznego!





Do przygotowania tego dania użyłam produktów z Organic Farma Zdrowia, którą to sieć sklepów Wam gorąco polecam.


* Oliwa z Włoch BIO firmy Bio Levante , wyprodukowana z oliwek pochodzących z organicznej plantacji, bez użycia nawozów sztucznych, pierwsze tłoczenie do 24h po zbiorach. Smakuje mi, ma dość intesywny smak.
* Twardy ser kozi z Krety,  zapach delikatny, a smak lekko orzechowy, z nutą świeżego pieczywa, mało słony. Bardzo dobry:)
* Masło Tradycyjne z Filipowa jest smakowite, rzucone w kogoś zrobi krzywdę :D =  dobre jakościowo, bo twarde. Pochodzi z terenów województwa warmińsko- mazurskiego i podlaskiego. Uznanych za obszar czysty ekologicznie.

Oddziały Farmy Zdrowia znajdziemy na terenie Polski (najczęściej w galeriach handlowych). Produkty ekologiczne będące w ofercie Farmy  możemy również dostać w sklepie internetowym Ekosfera24.pl . Nie ukrywam, że najczęściej korzystam z tej właśnie opcji.




______________________________♥______________________________





13.06.2012

Sałatka z kurczakiem i sosem śmietanowo- musztardowym




Sałatka z kurczakiem i sosem śmietanowo- musztardowym
/ dla 3 -4 osób/

- duża pierś z kurczaka
- główka sałaty (dowolnego rodzaju)
-  1 duża papryka ( zazwyczaj używam pomarańczowej)
-  mały pęczek rzodkiewki
- 1  mały brokuł
- 2 ogórki gruntowe
- twardy, starty kozi ser (ilość wedle uznania)
- 2 ząbki czosnku
-sól, pieprz
- olej do smażenia

sos:
- 4 łyżki śmietany (używam 12% lub 9%, gęstej śmietany)
-  2 i 1/2 łyżki musztardy delikatesowej.
- 1  łyżka miodu


Mięso myjemy i pozbywamy je wszelkich żyłek i tłuszczu, kroimy na paseczki.
Użyłam noża z firmy MAKRO Cash and Carry  do szynki.



Doskonale nadał się do dzielenia surowego mięsa na mniejsze części. Rączka jest bardzo wygodna, podoba mi się kształt jego głowni .
Od razu skojarzył mi się z nożem cukierniczym ;)
Wkładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
Przykrywamy folią i zostawiamy w lodówce na ok. 1 h.
W tym czasie wyjmujemy dużą miskę,  myjemy i rwiemy sałatę, wrzucamy ją do miski.
Wszystkie pozostałe warzywa także myjemy. Paprykę wydrążamy i kroimy w kostkę, rzodkiewkę  i ogórka kroimy w talarki.
Jeśli nie  jest to sezon ogórkowy i nie jesteśmy pewni co do jego pochodzenia, radziłabym pozbawić go skórki.
Wszystko wrzucamy do miski
Różdżki brokuła wrzucamy na osolony wrzatek i gotujemy do miękkości, odcedzamy na durszlaku i studzimy.
Wyjmujemy z lodówki miskę z kurczakiem, na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kawałki kurczaka. Smażymy je z obu stron na złoty kolor, studzimy  i dodajemy wraz z brokułem do pozostałych składników .
Wyjmujemy kubek i przekładamy do niego musztardę, śmietanę i miód. Dokładnie mieszamy.
Warto spróbować mikstury, jeśli jest zbyt ostra- dodajemy miód, jeśli za słodka- musztardę.
Polewamy sosem sałatkę, możemy dodatkowo posypać startym na tarce o drobnych oczkach twardym serem kozim.
 Możemy schłodzić ją w lodówce przez kilka godzin, ale nie jest to konieczne.
Smacznego!



______________________________♥______________________________

12.06.2012

Czerwiec na wsi


Na wsi znów czas biegnie swoim własnym rytmem. Żaby i świerszcze urządzają dla nas koncert na koniec dnia, łabędzie kursują dwa razy na dzień - nie muszę już ich widzieć, by wiedzieć, że lecą.
Tylko one wydają tak charakterystyczny dla siebie odgłos.


Na łące trawa do ramion,  kwiaty dzikiej róży pachną teraz najpiękniej.
Wabią owady- muszą zdążyć je zapylić przed deszczem.
Kwiaty jaśminu wydzielają woń kojarzącą mi się z okresem przedszkolnym i zabawami na podwórku w dom.

Kury przeszkadzają mi w robieniu zdjęć, są ciekawskie i przyzwyczajone do tego, że zawsze coś dla nich mam.



Każde śniadanie jemy na podwórku, nie przeszkadza nam rosa. Podczas wizyty w stodole znajduję  mały kubeczek z różyczką- od razu zyskuje on moją sympatię. Potem dowiaduję się, że kupiłam go z babcią na targu, gdy miałam pięć czy sześć lat.


Mama pokazuje mi swoją książkę z ziołami " Kupiłam ją jak miałam tyle lat co ty", uświadamia mnie. Czytam więc o skrzypie polnym, pokrzywie i nagietku.



 I coraz bardziej chcę mi się zbierać zioła, suszyć je i wykorzystywać. Dociera do mnie jak mało jeszcze wiem.
Po raz drugi w przeciągu czterech dni gotuję spaghetti z pokrzywą. Jest przepyszne, dziadek żartuje, że nawet gdyby mu dopłacili nie zjadłby tego- droczy się ze mną. Widzę po jego oczach, że żartuje. Opowiada mi co lubi koza i dlaczego nie trzyma królików, wymienia największą liczbę krów sąsiadki oraz  ile razy na dzień jaskółki wlatują i wylatują z kurnika.
 Ciocia uracza nas powojennymi opowieściami, ma niespotykaną pamięć.
Zapominam o liściach tataraku, ważne jednak, że mam dwa wiaderka płatków dzikiej róży, baldachy czrnego bzu i kilka gałązek łubinu.




Już czas wracać, trudno rozstaję się z wsią.. szczególnie późną wiosną i latem.

______________________________♥______________________________

11.06.2012

Popękane ciasteczka czekoladowe- ekspresowe!




Wśród ciasteczek kakaowych zajmują w moim osobistym rankingu pierwsze  miejsce.
Szybkie, nie wymagające od nas zbyt wielu poświęceń.
Umieściłabym je w grupie pocieszaczy, razem z gorącą czekoladą, trufelkami  i sernikiem.


Popękane ciasteczka czekoladowe
przepis na 20 sztuk
/ cytuję świetny przepis .agatki. /

- 160 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g gorzkiego kakao
- 130 g miękkiego masła
- 70 g cukru

Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao.
Masło utrzeć w misce z cukrem na jasną masę, następnie cały czas dosypywać mąkę z kakao, aż składniki się połączą i masa będzie miała jednolity kolor.
Z ciasta formować kulki o wadze ok. 18 g i spłaszczać je na grubość ok. 5 mm. Układać na przygotowanej blasze w odstępach ok. 3 cm (ciastka lekko urosną podczas pieczenia).
Piec ok. 15 minut w temp. 170 stopni C.
Po upieczeniu zostawić na blasze do wystygnięcia.
Smacznego!:)



______________________________♥______________________________

07.06.2012

Znikam na parę dni


Znikam zbierać świerszcze, zioła łąkowe i płatki dzikiej róży (znów), piec ciasto drożdżowe z babcinego prodiża i siedzieć na łące z książką w ręku.




Do zobaczenia, przywiozę Wam duuużo sielskich widoków;)

______________________________♥______________________________

06.06.2012

Francuskie kwadraty z truskawkami i twarożkiem


Są takie dni kiedy, mam ochotę na ekspresowe ciastko zrobione z półproduktu. Bo przecież nie zawsze  mamy ochotę i czas na zrobienie własnego ciasta francuskiego.
Oprószone cukrem brzegi, środek wypełniony twarożkiem i truskawkami- taak.. tego mi było trzeba!

Przepis
Twarożek mieszamy w miseczce z cukrem waniliowym.
Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty, robimy również "obramowania" wycinając paski z kawałka  ciasta (jak na zdjęciu).


Rozkłócamy żółtko i za pomocą pędzelka ( świetnie spisał się ten z MAKRO Cash and Carry  ) smarujemy brzegi ciastek, posypując cukrem.
W środku ciastek robimy dziurki widelcem- ciasto musi być napowietrzone.
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy w plastry.
Następnie do środka nakładamy łyżkę twarożku oraz pokrojone kawałki truskawek.
Rozkładamy ciastka na blasze od piekarnika, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia

.
Nastawiamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy w nim ciastka na złoty kolor- ok. 20 minut.
Studzimy na kratce.
Smacznego!



______________________________♥______________________________

05.06.2012

Pizza z botwinką, groszkiem i koperkiem- wiosenna.

Wiosenna pizza z botwinką- tak, z nią też można upiec pizzę;)


/ na 1 pizzę/

- 1/2 porcji ciasta na pizzę klik
- pęczek młodej botwinki ( można powiedzieć, że użyłam samych listków z mini buraczkami)
- 4 łyżki śmietany 12%
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka młodego koperku
-  garść zielonego groszku
-  sól, pieprz
- starty, twardy kozi ser

Na blasze od piekarnika rozkładamy papier do pieczenia lub jeśli nim nie dysponujemy,  możemy posłużyć się folią aluminiową. Jeśli wybieramy folię, to nie możemy zapomnieć o ułożeniu jej na blasze błyszczącą stroną do góry  oraz posmarowaniu jej pędzelkiem nasączonym oliwą- to zapobiegnie przywieraniu ciasta.
Wyrośnięte ciasto rozpłaszczamy na okrągły placek.
Czosnek i koperek siekamy , wrzucamy do miski i mieszamy razem ze śmietaną.
Smarujemy tak powstałym sosem ciasto drożdżowe.
Botwinkę drobno kroimy i rozsypujemy wraz z groszkiem na cieście.
Na koniec posypujemy wszystko świeżo mielonym pieprzem i solą oraz startym kozim serem.
Rozgrzewamy piekarnik do max. temperatury.
Zmniejszamy do 230 stopni i wkładamy blachę z pizzą, pieczemy ok. 20 minut- na złoty kolor.
Smacznego!



______________________________♥______________________________

Blogger template designed By The Sunday Studio.