28.04.2012

Piękną wiosnę mamy!

______________________________♥______________________________

25.04.2012

Akcja rabarbarowa 3


Po raz trzeci z kolei zapraszam Was do akcji rabarbarowej:)
Jeśli szukacie inspiracji, informacji o tych różowych łodygach klikajcie tu albo tu.


 
 Zasady są proste: wystarczy przygotować danie, deser lub napój  z dodatkiem rabarbaru, dodać do akcji na Durszlaku lub jeśli nie macie bloga możecie wysłać zdjęcie,  podpis i nazwę przepisu na:  rabarbarowaakcja@wp.pl . Podsumowanie całej akcji ukaże się na blogu w lipcu w postaci pokazu slajdów.
Miłego rabarbarowania!

______________________________♥______________________________

19.04.2012

Co robię?


Co robi Olcik kiedy nie ma jej na blogu?

♪♫

 ______________________________♥_____________________________

07.04.2012

Dwa mazurki kajmakowe. Z czekoladą, z orzeszkami.


Wszystkim czytelnikom bloga życzę zdrowych, wesołych, przepysznych Świąt!
 

Troszkę nietradycyjne, bez oklepanego napisu "Wesołych Świąt", bazi, zajączków i kurczaczków.
Bez lukru.  
Bronią się smakiem i zapachem. Te mazurki to takie miłe odstępstwo od tradycji. 


Mazurek kajmakowy z polewą czekoladową

 Jest na razowym spodzie z dodatkiem brązowego cukru, posmarowałam go masą kajmakową na którą przepis znajdziecie w poście poniżej, na koniec polałam go gorzką czekoladą.


 /szkielety obu przepisów pochodzą od Patrycji/

  Spód:
- 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki gęstej, kwaśnej śmietany
-  90 g zimnego masła pokrojonego w kostkę

Wierzch:
- 1/2 puszki kajmaku wg. tego przepisu
 - tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości min. 70% kakao

 Wszystkie składniki wymieszać, posiekać nożem, lub scraperem, szybko zagnieść ciasto.
Ciastem cieniutko wylepić foremkę (użyłam foremki o wym. 23x23cm, może być prostokątna o podobnych wymiarach może też być nieco większa), wyłożoną pergaminem.
Ciasto nakłuć widelcem i piec ok. 20-25min. w 175st.C, do zezłocenia, odstawić do zupełnego ostudzenia.
Posmarować 1/2 puszki masy kajmakowej.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, udekorować nią wierzch mazurka.
Zostawić do stężenia. Mazurek najlepszy następnego dnia.
Smacznego!




Mazurek kajmakowy z orzeszkami ziemnymi

Smakuje tak, że nie można się od niego oderwać. Zapach orzeszków w połączeniu z karmelem jest niesamowity. Jego przypomina mi nadzienie znanego wszystkim batonika snickers.


Spód:
- 160 g mąki pszennej typ 550
- 50 cukru kryształu
- 2 łyżeczki gęstej, kwaśnej śmietany
- 90 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
Wierzch:
- 1/2 puszki masy kajmakowej wg. tego przepisu
- puszka prażonych, solonych orzeszków ziemnych
 
Wszystkie składniki wymieszać, posiekać nożem, lub scraperem, szybko zagnieść ciasto.
Ciastem cieniutko wylepić foremkę (użyłam foremki o wym. 23x23cm, może być prostokątna o podobnych wymiarach może też być nieco większa), wyłożoną pergaminem.
Ciasto nakłuć widelcem i piec ok. 20-25min. w 175st.C, do zezłocenia, odstawić do zupełnego ostudzenia.
Posmarować 1/2 puszki masy kajmakowej. Posypać orzeszkami.
Zostawić do stężenia. Mazurek najlepszy następnego dnia.
Smacznego!



 ♪♫
______________________________♥_____________________________

Jak zrobić kajmak?

Dziś pokażę wam sposób na przygotowanie kajmaku z mleka skondensowanego.


Potrzebujemy: 
- puszkę mleka skondensowanego słodzonego
- wodę
- duży garnek
-czas

Do garnka wkładamy zamkniętą puszkę mleka skondensowanego słodzonego, nalewamy wodę- puszka musi być całkowicie w niej zanurzona. Puszka musi leżeć w garnku poziomo. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 h.
Po tym czasie zostawiamy puszkę w wodzie do ostygnięcia.
 Absolutnie nie ruszamy jej i nie próbujemy otwierać, jeśli jest gorąca!
Taki krem doskonale nadaje się do dekorowania ciastek, babeczek, mazurków czy przełożenia wafli.
Jest też wspaniałą bazą do innych kremów- możemy dodać do niego kakao albo sezam, mak.
Polecam!





______________________________♥_____________________________

06.04.2012

Latte z syropem fiołkowym


Kto oderwie się od gotowania, pieczenia, sprzątania i napije się ze mną dobrej kawy?:)


Latte z syropem fiołkowym
 - kawa ( u mnie 1 łyżeczka rozpuszczalnej marki Rioba)
- 200 ml mleka
- syrop barmański Rioba fiołkowy

Do szklanki wlewam odrobinę syropu fiołkowego.
Kawę zalewam 40 ml gorącej, ale nie wrzącej wody.
Podgrzewam  mleko, musi być gorące, ale również nie wrzące. 
Ubijam w dzbanuszku, delikatnie uderzając nim o stół.
Do wysokiej szklanki wlewam powoli ubite mleko, następnie również powoli zaparzoną kawę (dobrze jest zrobić to łyżeczką).
Podaję natychmiast.
Na zdrowie!

 ♪♫ 

______________________________♥_____________________________

05.04.2012

Może ktoś jeszcze jest niezdecydowany..

Jeśli macie jeszcze problem z wyborem menu na Wielkanoc spieszę Wam z pomocą;)
Oto kilka sprawdzonych i ulubionych przepisów, które w ostatnich latach gościły na moim stole:


Baba do koszyczka

Babka krówkowa

Babka z syropem kawowym

Chleb kielecki

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie
 Chleb pełnoziarnisty z żurawiną

Chleb polski


Chleb półrazowy

Chleb żytni ze śliwką

Drożdżowe ptaszki


Jajka z pastą serową

Kogucik


Mazurek orzechowy

Mazurek różany ( laureat jednego z zeszłorocznych konkursów kulinarnych:)

Pascha

Pischinger 

 Sernik krakowski

Sernik krówkowy

Szarlotka Babci Jasi


Wielkanocna baba drożdżowa

______________________________♥_____________________________

Blogger template designed By The Sunday Studio.