19.03.2012

Pappardelle z brokułami



Coraz bliżej wiosna, coraz bardziej chce nam się zielonego jedzenia.
 Bardzo się cieszę, że instynktownie wstrzeliłam się w akcję Pincake "Zielono mi".




/ porcja dla 2-3 osób/

- 3/4 paczki makaronu pappardelle
- 1 brokuł
- 2-3 łyżki oliwy
- tarty, twardy ser
 - ząbek czosnku
- garść orzechów włoskich
- sól

Różdżki brokuła wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy do miękkości, następnie przekładamy je na sitko, a potem do miski. Blenderem miksujemy je na papkę.


Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy na sicie.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i czosnek, zestawiamy z ognia i wrzucamy na oliwę makaron i pastę brokułową, posiekaną bazylię, dodajemy tarty ser i orzechy włoskie- ilość wedle uznania.  Mieszamy, tak aby składniki się połączyły.
Smacznego!




Dołączam z uśmiechem do:




 ♪♫ 

______________________________♥_____________________________

18.03.2012

Migawki z ostatniego tygodnia

______________________________♥_____________________________

10.03.2012

Bezalkoholowy drink z blue curacao


Pyszny i orzeźwiający drink. Na spodzie szklanki tworzą się dwa kółka- niebieskie i zielone.
Po zmieszaniu pijemy zielony napój. Bardzo polecam, szczególnie dla abstynentów;)




- 200 ml soku grejpfrutowego
- kostki lodu
- ok. 8 ml  syropu  blue curacao Rioba

Do szklanki nalewamy syrop, potem sok, na końcu dodajemy kostki lodu.
Na zdrowie!



♪♫

______________________________♥_____________________________



04.03.2012

Ciasteczka kawowe




To ciasteczka dla tych wszystkich którzy uwielbiają słodkie wypieki z dodatkiem kawy. 
Nie musicie ich wycinać foremkami, wystarczy wycisnąć je na blachę przy pomocy szprycy.
Polecam!


/Składniki na ok. 40 malutkich ciasteczek/

- 150 g miękkiego masła
- 75 g cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej (u mnie Rioba)
- 200 g mąki pszennej
- 2 żółtka

Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem, po trochu dodawać resztę składników. Kawę dodać na samym końcu.

Mieszać, aż masa będzie gładka. Ciasto nałożyć do szprycy automatycznej lub woreczka z gwiaździstą końcówką. Wyciskać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
    Piec w temp. 180°C ok. 15 min. Nie wyciskać zbyt blisko ciasteczek, zachować odstęp ok. 2cm.
Smacznego!





♪♫ 

______________________________♥_____________________________

Blogger template designed By The Sunday Studio.