24.08.2012

Crumble malinowo-jabłkowe






/ dla 4 osób/

-  40 g zimnego masła
- 40 g cukru kryształu
- 40 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- garść malin
- 3 małe jabłka

Maliny myjemy, jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne.
Kroimy w kosteczkę.
W misce łączymy cukier, sól, mąkę i kawałki zimnego masła- rozcieramy rękami do momentu aż uzyskamy grudki.
Żaroodporne foremki smarujemy masłem i wkładamy do nich owoce, przysypujemy kruszonką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim crumble przez ok. 20 minut-  na złoty kolor.
Jemy na ciepło lub zimno- jak lubimy.
Możemy podać solo lub  z sosem np. o smaku toffi, bitą  śmietanką lub lodami.
Część mąki możemy również zastąpić orzechami, bakaliami  lub wiórkami kokosowymi, sezamkami, ciasteczkami. Nie musimy również używać cukru kryształu, może to być cukier brązowy lub syrop np. z agawy. Jeśli chodzi o owoce to tutaj także panuje dowolność, może to być praktycznie każdy owoc sezonowy- jagody, truskawki, wiśnie, czereśnie, gruszki, jeżyny itd.
Smacznego!





 
 
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
 
______________________________♥______________________________

19 komentarzy:

  1. Cześć! Świetny przepis, zgaduję, że ciacho jest pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Twoje zdjęcia. To, co przedstawiają, też. ;) Crumble to jeden z moich ulubionych deserów.
    Btw - mamy takie same formy do tarteletek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie rozpoczęty dzień! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam crumble, robię je z każdymi wręcz owocami

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne połączenie, mam te same foremki, uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm uwielbiam crumble, najchętniej w sumie zajadałabym się samą kruszonką hehe.
    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do mnie bakememuffin.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę zrobić taką pyszność;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Owoce pod kołderką z kruszonki są przepyszne!:-) To jeden z moich ulubionych deserów. Połączenie malin z jabłkami ciekawe... Ja niedawno zrobiłam w wersji śliwkowo-morelowo-brzoskwiniowej.

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne ,smakowite ujęcia. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie crumble :)

    OdpowiedzUsuń
  11. niesamowicie to wygląda w tych słodkich kokilkach;)

    OdpowiedzUsuń
  12. o jak pysznie :) super że z malinami

    OdpowiedzUsuń
  13. Crumble - super!
    Crumble z jabłakmi - extra!
    Ale crumble z jabłkami i malinami to czysty obłęd! Zdjęcia powaliły mnie na kolana!

    OdpowiedzUsuń
  14. Kilka dni temu robiłam w tych foremkach crumble z jeżynami :) Twoją wersję też chętnie bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  15. Śliczne masz te foremeczki. A jabłka i maliny są dla siebie stworzone :)

    OdpowiedzUsuń
  16. jakie śliczne zdjęcia i foremki!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.