29.07.2012

Desernik z owocami leśnymi na wafelkach razowo-miodowych





Odsłon sernika jest tyle, że nie sposób policzyć. Sernik na zimno to doskonała alternatywa na lato dla tych, którzy kochają zimne desery i serniki. Albo dla tych, którzy nie posiadają piekarnika;)
Właściwie to zawsze mam problem w zakwalifikowaniu tej pyszności, no bo czy to ciasto? czy deser?
Dochodzę do wniosku, że coś pomiędzy i dlatego bardzo trafna wydaje mi się nazwa, którą po raz pierwszy ujrzałam u Asi z Kwestii Smaku- czyli po prostu desernik:)



/szkielet przepisu stąd/

- 215 g wafelków razowych przełożonych miodem
- 50 g roztopionego masła
- 4 łyżeczki żelatyny w proszku
- 500 g mielonego sera ( w kubełku)
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej
- 220 g drobnego cukru
- 1/3 szklanki ciepłej wody + dodatkowo 2-3 łyżki

na wierzch:
- 2 garście owoców leśnych
- listki melisy
- 1/2 torebeczki ( 7,5 g)  galaretki z agaru 

Wafle pokruszyć dodać roztopione masło, wyrobić ręką dokładnie mieszając.  Wyłożyć do formy o wymiarach 20 x 30 cm wyścielonej papierem do pieczenia i mocno ugnieść rękami, wyrównując powierzchnię. Wstawić do lodówki na około pół godziny. 
Żelatynę wymieszać z 1/3 szklanki wody, odstawić do napęcznienia na około 5 minut. Do misy miksera włożyć serek, esencję waniliową, cukier. 
 Ubijać przez około 2 minuty lub do czasu powstania jednolitej masy.
  Dodać śmietankę kremówkę i ubijać przez około 2 minuty, do czasu aż masa stanie się bardziej sztywna.
Namoczoną żelatynę razem z dodatkową wodą (2 - 3 łyżki) podgrzać (np. w mikrofali lub rondelku na małym ogniu). 
Mieszać aż ziarenka żelatyny całkowicie rozpuszczą się w wodzie. Ostudzić, żelatyna ma być lekko ciepła. Za pomocą łyżki lub szpatułki delikatnie połączyć masę serową z ostudzoną żelatyną. Wyłożyć na spód z wafli i wyrównać powierzchnię. Ułożyć  owoce i listki melisy, polać galaretką z agaru (przyrządzoną według przepisu na opakowaniu) i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Schładzać przez minimum 2 - 3 godziny, a najwygodniej przez całą noc.
Smacznego!:)





Do przygotowania desernika użyłam:



 * Galaretki do tortów i ciast z agaru Arche BIO. Jedna torebeczka (15g) wystarcza do przygotowania  jednego tortu. Galaretka szybko tężeje, jest przezroczysta- można więc dodać do niej przecier owocowy, barwnik, aromat zapachowy, czego dusza zapragnie;)

* Wafli razowo-miodowych De Rit EKO. Bardzo smaczne wafelki, razowo-miodowy smak to jeden z moich ulubionych.Jeśli nie macie maszynki do robienia wafli (bo wiadomo, że nic nie może się równać ze smakiem domowych), spróbujcie ich.

Galaretkę oraz wafle znajdziecie w sieci sklepów Organic Farma Zdrowia i w sieci na Ekosfera24.pl

______________________________♥______________________________

12 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł ;) W sumie nie robi się tego tak trudno, może się skuszę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie:) Szkoda,że środka nie pokazałaś, ja to lubię ciastom do środka zajrzeć ;).
    Ale pysznie wygląda, pysznie.
    Miłej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Majanko- wiem, wiem.. niestety za szybko zniknął!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dusia- :) masz rację
    Whiness- dokładnie, nic trudnego wystarczą dobre chęci, dobre składniki, godzinka + wolne miejsce w lodówce.

    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł, musiało być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. szukalam wlasnie gdzie mozna kupic agar i jest ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba się nie dziwię,że tak szybko ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale pyszności i tak pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę się rozejrzeć za tymi wafelkami w sklepie, bo wygladają tak, ze ślinka cieknie:) .... a desernik jest wspaniałym pomysłem na lato:) buziaka zasyłam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jolu- masz rację i smak mają bardzo fajny:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.