14.02.2012

Mini brownie z pomarańczową nutą


/ szkielet przepisu pochodzi z  'The Australian Women's Weekly'/

Składniki na 4 foremki:
- 20 g kakao
- 40 ml gorącej wody
- 80 g czekolady deserowej
- 75 g roztopionego masła + 1 łyżka do wysmarowania ramekinów
- 2 jajka
- 50 zmielonych migdałów
- 110 g drobnego cukru
- 2 jajka
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- czekoladowe wiórki do dekoracji

Kakao wymieszać z gorącą wodą do gładkości. Wlać do niego roztopioną czekoladę, kawałeczki masła, wsypać cukier, orzechy i dodać żółtka. Zmiksować. Dodać skórkę.Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z czekoladowym ciastem. Ramekiny wysmarować masłem. Przelać do niej czekoladową miksturę. Piec w temperaturze 180ºC przez 20-25 .  Udekorować wiórkami czekoladowymi.
Można jeść na ciepło lub zimno.
Smacznego!:)




Polecam również:
♪♫



______________________________♥_____________________________


16 komentarzy:

  1. co za pyszności! :)
    Chyba będę musiała wykupić przez Twoje zdjęcia dodatkowe zajęcia z zumby :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można robić zdjęcia ładne i poprawne, ale te są naprawdę piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe, czekoladowe kokliki :D Nabrałam ogromnej ochoty na czekoladę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cóż za pychota! Aż ślinka cieknie ;) A do tego piekny, walentynkowy podstawek i kubeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się strasznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czekolada i pomarańcza to udane połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  7. brownie to ja zawsze i wszędzie, czy to w wersji mini czy maxi:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ronic- dziękuję, to na prawdę miłe.

    Jolu- :) ps: co się stało z Twoim blogiem:(???

    Kamilo- oj tak!

    Sue, Dusiu, Lovelykate, Sylwio - :)

    OdpowiedzUsuń
  9. no to ja wpadam do Ciebie na poczęstunek!!! śliczna filiżanka:)

    OdpowiedzUsuń
  10. To na pewno jest pyszne. !:)

    OdpowiedzUsuń
  11. a mi niestety nie wyszły :< jakieś takie niedopieczone na spodzie wyszły :<

    OdpowiedzUsuń
  12. hej hej
    poprosze jeszce tylko jakies przekierowanie do akcji np banerek, albo link
    DZIEKI!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bunny Diva- myślę, że powinnaś je po prostu dłużej podpiekać w piekarniku, po wyjęciu nawet z powrotem wstawić
    Kasiu- już się robi!

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. z tymi 80g czekolady.. ja poproszę :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.