24.01.2012

Mam patelnię do rozdania!

Mam dla Was konkurs. Można zgarnąć w nim nowiutką, nieśmiganą patelnię o której wspominałam (wpis niżej).


Wystarczy tylko w dniach 24 stycznia 2011- 31 stycznia 2012 napisać w komentarzu pod tym postem  o Waszym ulubionym daniu obiadowym z patelni, podając przy tym adres swojego maila.
Dodatkowo należy polubić profil Waniliowej Chmurki na facebooku oraz profil Neoflam Poland.
Wśród Waszych komentarzy wybiorę jeden, który nagrodzę.
Do dzieła!

______________________________♥_____________________________




143 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. smązony panierowany camembert, brokuły duszone na maśle czosnkowym posypane prażonymi płatkami migdałów...do tego jako akcent kolorystyczny pyszna domowa konfitura żurawinowa:)

    karolciapajak@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tam lubię popcorn z patelni, nie mikrofalówki ;-)
    Nie wiem tylko czy to się wlicza jako danie ;-P

    Aurora
    czekolady.blog@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tam lubię po prostu francuskie tosty z wszelkimi ziołami (najlepiej tymi, co rosną na kuchennym parapecie) lub smażoną śmietanę z domowym makaronem... mmm.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam sznycel z szynki marynowany w occie balsamicznym, ziołach i pieprzu kajeńskim. Pod wpływem wysokiej temperatury ocet karmelizuje się i świetnie współgra z ostrością pieprzu. Podaję z tłuczonymi ziemniakami z dymką!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ulubione danie z patelni - naleśniki, które można wypełnić dowolnie wybranym nadzieniem tworząc słodki lub pikantne wnętrze. Proste i może banalne danie z patelni, ale jedno z moich ulubionych, bo daje nieograniczone możliwości tworzenia nowych wersji tego dania i wprowadzanie innowacji w już istniejące przepisy.
    pozdrawiam
    Agnieszka
    a.szczechowiak.szen@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja z patelni najbardziej lubię smażone langosze- węgierskie placki z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków. Jak je smażę , to zapach zwołuje całą rodzinę :)
    grazyna0071@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Najbardziej smakują mi szybkie w przygotowaniu nalesniki szpinakowe nadziewane czosnkowym kurczakiem i podawane z sosem czosnkowym :)

    Ostatnio też stałam się fanką podawanych na ciepło góralskich oscypków z żurawiną, grzanką i zieloną sałatą. Pyszności!

    Pozdrawiam!

    magdalena.krystyna.wiech@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Moim ulubionym daniem z patelni są klasyczne, polskie, chrupiące schaboszczaki. Dobre na każdy obiad. Proste i smaczne.

    mperla@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. oj, ukochane makarony - a ostatnio ten :)
    http://smaczliwkowo.blox.pl/2011/11/poprawiacz-humoru-czyli-makaron-z-dynia.html - mniam ! :) pozdrawiam U.

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja na patelni robię sos beszamelowy z oliwy i koziego mleka, np.: do makaronu z brokułami. Bossski! :)

    pinkcake()gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja Chmurkę na FB od dawna lubię, zresztą, stąd wiem o konkursie ;)))
    A ulubione z patelni? Rozdarta sosna jestem, ale chyba bliny...
    Pozdrawiam!
    ptasia3(at)wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Moje ulubione danie z patelni, które zawsze smakuje wybornie to:
    podpieczony na oliwie przyprawiony kurczak, jako dodatek robię wspaniały szpinak: zeszklę czosnek i dodaję szpinak , doprawiam solą - można dodać jajko dla smaku:)
    do tego często dodaję ugotowane w wodzie (ok.20 min) ziemniaczki , które następnie podpiekam w ziołach na patelni. Może się wydawać to trochę dziwne połączenie , ale dla mnie smakuje wspaniale:)

    mój e-mail: kat.m@onet.pl
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Hmmm... moje ulubione danie z patelni? Dużo tego!! Bo uwielbiam kurczaka, tosty francuskie, jajecznicę, omlety, warzywa z patelni, dosłownie wszystko co na niej można zrobić :D Używam jej praktycznie codziennie!! Ale jedno danie szczególnie uwielbiam! I gdybym nie miała patelni, nie mogłabym tego jeść! A co to takiego? Moje ukochane placki! Pankejki!! mniam... na maślance, serkach, kefirze i mleku! Klasyczne, smakowe, z owocami czy z warzywami! Tak, z warzywami... świetnie smakują marchewkowe, cukiniowe i dyniowe! ahhhh... gdyby nie patelnia, nie mogłabym codziennie zajadać się moimi ulubionymi smakołykami!! A, że staram się dbać o linię zależy mi by patelnia była dobra, żebym nie musiała używać litrów tłuszczy! Myślę, że ta patelnia szybko odnalazłaby miejsce w mojej kuchni i pomogła w przyrządzaniu pysznych dań :D
    ssiaskaa@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  15. A moze pyszne curry? Z mlekiem kokosowym, rodzynkami, kurczakiem i ziemniakami pokrojonymi w kostke? Przyznam ze to zestawienie dosc nietypowe (ziemniaki + ryz) ale naprawde boskie! Na wierzchu sporo kolendry i mamy najlepszy obiad na swiecie!

    vanillia_fields@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Jeżeli chodzi o moje ulubione danie obiadowe z patelni to zdecydowanym faworytem jest smażona pierś kurczaka z warzywami różnej maści: chińskie, marchewki, brokuły, kalafior i inne :) Napisałam też przepis w troszkę innej formie ;)

    Bardzo lubię gotowanie
    i smażenie, i pieczenie
    Moje ulubione danie
    nie jest pewnie zaskoczeniem

    Na patelnię wrzuć kurczaki
    przesiąknięte marynatą
    pilnuj - by nie było draki
    ich spalenie będzie stratą

    gdy kurczaczek się usmaży
    będzie złoty i chrupiący
    do patelni dorzuć warzyw
    świeżych i zachęcających

    całość niech się troszkę dusi
    mieszaj danie odrobinę
    makaronik też być musi!
    możesz wołać już rodzinę!
    Smacznego :)

    wozniak.katarzynaa@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Oj ciężko wybrać jedno danie, cóż poradzę na to, że kocham jeść :)
    Jest jednak coś co prześladuje mnie ostatnio, zrobiłam i na dziś mam ostatnią porcyjkę, chyba muszę zrobić znowu - jest to "ryba po grecku". Bez dobrej patelni nie da rady przygotować jej na pewno - najpierw na patelni razem z przecierem pomidorowym dusimy startą włoszczyznę lub jakąś gotową mieszankę warzyw, odkładamy w ciepłe miejsce żeby nie ostygło za bardzo a na oczyszczonej patelni smażymy panierowane filety z ulubionej ryby. Kiedy filety już "dochodzą" dokładamy nasze warzywka i dusimy wszystko razem przez kilka minut. Gotowe. Pyszności nad pysznościami :)

    szalona-kuchnia()wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. jajecznicę. po prostu.
    z wiejskich jajek, na dobrym boczku, koniecznie ze szczypiorkiem. podaną z pajdą domowego chleba z masłem.
    to będzie mój ostatni posiłek;)

    OdpowiedzUsuń
  19. jajecznicę. po prostu.
    z wiejskich jajek, na dobrym boczku, koniecznie ze szczypiorkiem. podaną z pajdą domowego chleba z masłem.
    to będzie mój ostatni posiłek;)

    zawsze.oliwek@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. zielony szał!!!
    moim faworytem jest SZPINAK. szpinak jest jak kameleon i potrafi wkomponować się w wiele dań jako dodatek (rola drugo planowa) lub stać się gwiazdą talerza. ulubione dodatki do szpinaku: celuba, czosnek, boczek, zielone oliwki nadziewane papryką, ser feta. jednakże można w inny sposób urozmaicać ferię smaku: sos beszamelowy, gorgonzola, parmezan, rozbite jajko - w zalezności od podniebienia, humoru czy kaprysu. i tak zielony faworyt może pojawić sie w towarzystwie spaghetti, naleśników, ciasta francuckiego czy stanowic idealny duet z kurczakiem, łososiem czy lasagne ;)

    szara.mischka(@)gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Z patelni bardzo lubię podsmażane ruskie pierogi. Chrupiąca, rumiana skórka i czuję się jak w raju :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Numer jeden dla mnie to CYTRYNOWY KURCZAK CUURY. Absolutna rewelacja smakowa. Polecam każdemu :-)

    Pierś z kurczaka kroisz w kostkę, wcześniej przygotowujesz "marynatę", w której kurczak powinien troszkę poleżakować - z chilli, soku z jednej cytryny, troszkę maggi do smaku, sól, pieprz i imbir suszony. Obsmażasz kurczaczka na oliwie z oliwek NA JAKIEJŚ SUPERAŚNEJ PATELNI - jak np. ta konkursowa, w międzyczasie mieszasz jogurt naturalny z curry - dodajesz na patelkę, czekasz aż troszkę zgęstnieje i tyle. :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. A ja długo nie musiałam się zastanawiać nad odpowiedzią:) Moje ulubione danie to spaghetti bolognese robione właśnie na patelni. Przez 4 lata mieszkając w akademiku z moim mężem (wówczas narzeczonym) mieliśmy tylko jedną patelnię (co się do dzisiaj nie zmieniło) i jeden garnek (tych przybyło). W garnku gotowaliśmy makaron, a na sos została nam tylko patelnia. Przysmażaliśmy na niej cebulkę, potem mięsko i na koniec dodawaliśmy pomidory i przyprawy. Zapach unosił się w całym akademiku, a my takie danie jedliśmy przynajmniej dwa razy w tygodniu:) Teraz nasze menu jest bardziej urozmaicone, ale spaghetti z patelni rządzi:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Moje ulubione danie z patelni? Ostatnio wypróbowany przepis na dorsza w pomidorach. W całości przygotowuje się to danie na patelni. Link do przepisu i wykonania na moim blogu: http://pasja-smaku.blogspot.com/2012/01/dorsz-w-pomidorach.html

    edith26@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. Moje ulubione danie z patelni to pierś kurczaka w kawałkach najpierw lekko obsmażona na oliwie z przyprawami,a potem duszona z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią :) czegokolwiek bym do tego dania nie dodała wychodzi przepyszny, lekki i smaczny ekspresowy posiłek ;)

    dominika.walesiak@facebook.pl

    OdpowiedzUsuń
  26. Zapomniałam podać maila: olciuwa@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. bardzo lubię puszyste omlety na słodko. A ostatnio przygotowałam domowe tortille - również bardzo smaczne :)
    aneecia94@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  28. Krokiety z pieczarkami :), mniam!
    niebieska.pistacja@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  29. Ulubione danie z patelni? Sporo tego:) przede wszystkim pankejki ze wszystkimi dodatkami. Na słodko, na słono z fetą, z kurczakiem i porem!:) Dla mniej wybrednych- ryż z sosem orzechowym na ostro!;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ulubiony obiad z patelni? Oj dużo tego. Tyle jest smakowitych rzeczy już wypróbowanych, które zachwyciły moje podniebienie, że nie mam czasu próbować nowych dań. Chyba najbardziej lubię wszelkiego rodzaju placki. Owsiane, otrębowe, orzechowe, z dodatkiem maślanki, albo jogurtu. Albo bardziej tradycyjnie - naleśniki, pancake, albo przywołujące dzieciństwo na myśl-racuchy. Koniecznie polane miodem i golden syrupem, słodkim jogurtem z cynamonem, musem jogurtowo-truskawkowym, albo posmarowane ulubionym dżemem z czarnej porzeczki. Pozdrawiam :) Mój mail-alkol98@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  31. Moje ulubione danie z patelni jest szybkie i genialnie proste. Jest to makaron z brokułami i kurczakiem w sosie serowym. Należy podsmażyć pokrojony w kostkę filet z kurczaka, dodać ugotowane, podzielone na mniejsze różyczki brokuły, a następnie dodać serek topiony i śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem (najlepiej dodać świeży). Dodać ugotowany makaron, wymieszać i gotowe! :)
    Mail: luna101@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  32. Z patelni najbardziej lubię placki maści wszelakiej :) A najlepsze jagodowe :D

    OdpowiedzUsuń
  33. Jadłam super dobre ciasto do pizzy smażone na patelni ->http://kulinarne-smaki.blogspot.com/search/label/pizza

    OdpowiedzUsuń
  34. Ja uwielbiam naleśniki na zielono, czyli naleśnik zawijany z brokułem cebulka i serem żółtym i zapiekany na patelni, zapach jak roznosi się po domu to wszystkich ssa w brzuchu.U uwielbiam gotować a patelnia to mój przyjaciel, gdyż dobre danie na patelni kusi zapachem i widokiem. mniammmmmmmm
    dusza001@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  35. Zdecydowanie pierś z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych a zaraz po piersi lubię jajecznicę!

    OdpowiedzUsuń
  36. mail:klaudia.sroczynska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  37. Najlepsza jest jajecznica! A z bardziej obiadowych pierwsze co przyszło mi na myśl to filet z łososia w śmietanie z kulkami marynowanego pieprzu - danie pyszne i zadziwiająco proste w wykonaniu! :D

    Bardzo lubię jeszcze makaron z suszonymi pomidorami z rukolą i startym serem :).

    Pozdrawiam
    aluucha@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  38. daria_iciek@wp.pl24.01.2012, 18:57

    Taką patelnię to bym wykorzystała, żeby robić moją ulubioną zasmażaną biała kapustę :) Z masełkiem, cebulą, mniam. Również buraki zasmażane polecam!

    OdpowiedzUsuń
  39. hmmm.. jesli chodzi o zwiazek mojego obiadu z patelnia to ostanio bardzo czesto jego efektem sa warzywa duszone z kurczakiem i kuskusem. hmmm. tak, mysle ze zjedzenie obiadu o 19.30 nie zaszkodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  40. a tam patelnia...ważne że masz siebie na tym blogu;p pozdro!

    OdpowiedzUsuń
  41. Mi na obiad wystarczą smażone ziemniaczki w plasterkach :-) Mniam!!! prosto, szybko i pysznie

    Pozdrawiam Jagienka

    OdpowiedzUsuń
  42. Omlety z truskawkami,
    kotlety schabowe i smażony oscypek...

    OdpowiedzUsuń
  43. Kurki w śmietanie i omlety mojej mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Danie mojego dzieciństwa - podsmażane domowe kopytka ze skwarkami :)

    k.griksa@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  45. Pierogi, po prostu pierogi. Smażone na patelni, tak żeby były lekko chrupiące. Ale tylko lekko. I między pierogami rumieniąca się cebulka.

    aligator44@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  46. Danie,które rozpala patelnię i wszystkie zmysły - łosoś sosie z mascarpone,koperkiem i orzechami włoskimi + makaron tagliatelle ( w kształcie długich,płaskich wstążek)...i do tego dania nikogo namawiac nie trzeba...kuchnia tańczy i bez pomarańczy;-)

    sisi38@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  47. Gotujemy tagiatelle
    Na patelnie wlewamy oliwę z olivek Exta dziewiczą, i dodajemy łyżkę masła. Wrzucamy posiekaną szalotkę i szklimy ją. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę i podsmażamy. Dodajemy zmiażdżony czosnek i podsmażamy uważając by nie spalić czosnku bo będzie gorzkie. Dodajemy suszoną bazylię oraz nieco mniej oregano by nie przebiło bazylii. Podsmażamy dalej. Wlewamy kieliszek wódki i podpalamy. Czekamy aż cały ogień zgaśnie po czym dolewamy śmietany kremówki. Mieszamy wszystko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
    Na patelnie wrzucamy ugotowany makaron i wyłączamy ogień a następnie mieszamy by sos pokrył cały makaron. Dodajemy potarkowany parmezan lub inny twardy ser oraz posiekana natkę pietruszki.
    Podajemy na podgrzanym talerzu
    to jest moje ulubione danie z patelni :D

    adamskyworks@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  48. danie z patelni to niewątpliwie naleśniki - pod każdą postacią, te pikantne z mięsem, słone z warzywami, ale i te słodziutkie z owocami, konfiturą a najchętniej te z bananami gdzie patelnia przydaje się dwa razy - raz do usmażenia naleśników, a później do podduszenia naleśników z bananami w sosie karmelowo-pomarańczowym, a do tego czekolada, pyszności...naleśniki uwielbiam z wszelakimi dodatkami ale bez patelni ani rusz w tej kwestii ;)
    zosiakedzierska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  49. Panierowana smażona feta, tylko oczywiście taka prawdziwa, a nie maziste nie wiadomo co, podana na grillowanej papryce, z listkami bazylii koniecznie. Uwielbiam! Feta z patelni jest genialna. Proste i boskie.

    OdpowiedzUsuń
  50. Ulubione moje danie z patelni to kurczak z warzywami i ryżem lu makaronem:) Szybko i smacznie dla kogoś kto nie ma czasu na dłuższe pichcenie oraz dla tych, którym to po prostu nie wychodzi - wystarczy pokrojonego kurczaka w kostkę podsmażyć, dorzucić mieszankę ulubionych warzyw oraz ugotowany ryż lub makaron (ja uwielbiam z zupki chińskiej). Trzeba wszystko poddusić i doprawić według uznania - u mnie wygrywa czosnek, pieprz ziołowy, tymianek i bazylia. Danie gotowe:)

    agaczarny@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  51. jajka sadzone w paprykowych foremkach. Niby nic takiego, ale cieszą oko i żołądek :) Idealnie nadają się dla niejadków i wyglądają bajecznie kolorowo jak milion euro ;) Jeśli ktoś chce zdjęcie, chętnie podeślę :)


    czajaania@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  52. Chciałabym się podzielić znakomitym przepisem na danie z patelni, które razem z Narzeczonym przygotowujemy przynajmniej raz w tygodniu :) To KARCZEK W MIODZIE. Przepyszny, łatwy w przygotowaniu, oraz robi się go w parę minut.

    Składniki na 2 porcje :).

    -2 kotlety z karkówki
    -2 ząbki czosnku
    -po 2 łyżki sosu sojowego i soku z cytryny
    -łyżeczka miodu
    -szczypcie majeranku i tymianku
    -sól, pieprz
    -olej do smażenia

    Sposób przygotowania :
    Kotlety myjemy, osuszamy, rozbijamy pięścią (nie tłuczkiem, bo będą za suche). Czosnek obieramy, wyciskamy przez praskę. Z miodu, sosu sojowego, czosnku, soku z cytryny i przypraw robimy marynatę, grubo smarujemy nią kotlety. Trzymamy mięso w marynacie kilka godzin, (najlepiej przez całą noc). Smażymy na średnio gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z surówką i frytkami (ewentualnie talarkami ;))


    SMACZNEGO :) !!!

    katarzyna_zielinskaa@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  53. Uwielbiam risotto. Ale do tego potrzebna wielka, głęboka patelnia. Pół kostki masła należy rozpuścić, wsypać 300 gram suchego ryżu i podgrzewać na małym ogniu mieszając aby ryż się nie przypalił. W drugiej patelni podsmażam filet z kurczaka pokrojony w paseczki, pod koniec smażenia wsypuję 2 łyżeczki curry i czarny pieprz. Gdy ryż będzie już przeźroczysty wrzucam do niego filet, kukurydzę, marchew, seler i jeśli mam to ciecierzycę (trudno u mnie ją dostać) Wszystko podlewam bulionem i duszę pod przykryciem. Na koniec daję 2 krople oleju sezamowego. Przed podanie potrawę posypuję natką pietruszki, uprażonymi ziarnami słonecznika i płatkami migdałowymi.

    koniczynka2@autograf.pl

    OdpowiedzUsuń
  54. Chyba po prostu naleśniki. Mięciutkie i puszyste, zawijane z serem białym i jabłkami z cynamonem. Kojarzą mi się z dzieciństwem - babcia smażyła je co tydzień w niedziele na śniadanie. A mój synek również wcina je z uwielbieniem.

    kinga_czajka@autograf.pl

    OdpowiedzUsuń
  55. Moim ulubionym daniem z patelni są głównie dania azjatyckie :) składają się głównie z suszonych warzyw, grzybów i aromatycznych przypraw takich jak imbir, kolendra, kurkuma oraz chili. Dodaję do tego podsmażone mięso i makaron lub ryż. Tak przygotowane danie na patelni jest smaczne i pozwala wnieść mnie choć na chwilę w klimat Orientu :)

    busia9130@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  56. smażone ziemniaczki na mój sposób:
    gotujemy ziemniaki obrane, ale nie krojone. ugotowane PRAWIE do miękkości, dosłownie 5 min przed końcem odcedzamy, studzimy. kroimy w plastry grubości 1 cm.
    na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy plastry ziemniaków, dodajemy przyprawę do ziemniaków lub ulubione zioła i smażymy dotąd, aż będą rumiane i chrupiące.
    Takie ziemniaki są idealne do wszystkiego - dosłownie: zarówno do każdego mięsa, jak i do zsiadłego mleka, a ja lubię poskubać ot tak sobie.
    Zaletą jest, że można ziemniaki ugotować wcześniej, nawet wieczorem, a na drugi dzień w zasadzie mamy szybki obiad, a są naprawdę pyszne!

    ewalukas@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  57. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  58. prosta przyjemność: zwykłe nalesniki z dżemem malinowym, z tych malin, które rosną w ogródku-MNIAM!

    miejsceanick@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  59. Tyle wspaniałych, wykwintnych przepisów a ja uwielbiam danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem i moją babcią. Są to zwykłe podsmażane ziemniaczki, takie ugotowane i ubite jak do obiadu. Podsmaża się je aż zrobi się na nich taka złota skórka posypuje szczypiorkiem i zajada z kefirem albo zsiadłym mlekiem, albo placki z lamięszki smażone na chrupko z sosem pieczarkowym (placki są z ziemniaków gotowanych i pod koniec gotowania dodaje się mąkę i ubija) może danie nie wykwintne ale jakże bliskie mojemu sercu, uśmiech pojawia się na samo wspomnienie:)
    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  60. Dużo jest wykwintnych i eleganckich dań, o których z przyjemnością czytam albo które z zachwytem oglądam przez szybę drogich restauracji. Jednak kiedy wyciągam własną patelnię w mojej ciasnej kuchni, najchętniej sięgam po przepis mojej babci, zapisany na pożółkłej i wyblakłej już kartce, który babcia dostała jeszcze od cioci Wisi. Jest to przepis na bliny, które podobno w ten sam sposób robiła jeszcze moja prababcia we Lwowie, zawsze z mąki gryczanej i mąki pszennej, smażone obowiązkowo na dużej ilości masła i popijane zsiadłym mlekiem. Ja robię je dopiero od kilku lat i nie umiem powtórzyć tych, które robi moja babcia a z kolei moja babcia, mimo kilkudziesięciu lat wprawy zawsze mówi, że te od jej mamy były lepsze. I pewnie nigdy ani ja, ani moja babcia nie dościgniemy ideału, na pocieszenie pozostaje nam tylko dokładka.

    OdpowiedzUsuń
  61. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  62. Ja tam z patelni lubię duszoną cebulke, z dodatkiem podsmażanej kiełbaski i boczku. Ewentualnie można do tego wszystkiego wbić jajko. Mniam.

    mazi0000@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  63. Jak na patelni to oczywiście naleśniki na ostro, są pyszne, uwielbiam ten przepis
    Składniki: FARSZ
    podwójna pierś z kurczaka
    sól
    kumin
    świeża czerwona papryka
    2 średnie cebule (biała i czerwona
    5 ząbków czosnku
    ostra papryka w proszku
    3 łyżki oleju
    ser żółty
    pieprz świeżo mielony

    usmażone naleśniki
    ostry sos pomidorowy, paprykowy

    Pierś z kurczaka umyć, osączyć i pokroić w drobną kostkę; posypać 1/2 łyżeczką soli i 1 łyżeczką kuminu; wymieszać i odstawić.
    Cebulkę drobno posiekać, paprykę pokroić w drobną kosteczkę
    Na wysokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, zeszklić cebulę; dodać pół łyżeczki kuminu, ostrą paprykę w proszku (1/2-1 łyżeczka), wymieszać; dodać mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę; smażymy parę minut aż mięsko się zetnie; na koniec dodajemy pokrojoną paprykę, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem ew ponownie papryką ostrą; dusimy kilka minut; farsz nie może być suchy, musi mieć troszkę sosiku.
    Na usmażone naleśniki sypiemy trochę sera żółtego (startego na tarce), nakładamy farsz i posypujemy ponownie żółtym serem, zawijamy wg upodobania.
    Następnie podsmażamy naleśniki po 1-2 minutce z każdej strony i podajemy ciepłe z sosem pikantnym .

    kabanos_25@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  64. Owoce morza z makaronem na sałacie
    Składniki:
    250 g mieszanki morskiej (kalmary, omułki, krewetki koktajlowe
    2 ząbki czosnku
    3 plastry boczku
    1 łyżka oliwy z oliwek
    20 szt. czarnych oliwek
    200 g makaronu w kształcie ryżu
    1/2 op. mixu sałat
    1 pomidor
    sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
    kostka do gotowania makaronu
    natka pietruszki

    Przygotowanie:
    Makaron gotujemy z kostką do gotowania makaronu, przelewamy zimną wodą i odcedzamy na durszlaku. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mieszankę morską przelewamy wrzącą wodą, odcedzamy i dodajemy do podsmażonego boczku, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, podsmażamy 5 minut, dodajemy ugotowany makaron i pokrojone na pół czarne oliwki, smażymy 2 minuty. Mix sałat rozkładamy na talerzu, wykładamy mieszankę z patelni, obkładamy ósemkami pomidorów i świeżą natką pietruszki.
    p.jola1@wp.pl

    Jola P_S

    OdpowiedzUsuń
  65. A ja tam bez żadnych udziwnień usmażyłabym zwykłe pachnące wspomnieniami z dzieciństwa placki ziemniaczane, takie pyszne z chrupiącą skórką - myślę że na takiej patelni bardzo szybko bym je zrobiła.
    tinaW@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  66. Ziemnaki obrać ,umyć i pokroić na 4,wrzucić na gorący tłuszcz,lekko podsmażyć.Dodać cebulkę i pokrojoną w kostkę kiełbasę dalej smażyć ,następnie dodać przyprawy,warzywka i skrzydełka .Przykryć przykrywką i chwilę dusić razem,aż wszystko będzie miękkie.Ja dodaję jeszcze odrobinę sosu sojowego.Podawać ze schłodzonym kefirem

    czerek@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  67. Moje dania ulubione? wszystko co z grzybkami mun jest przyrządzone... dużo warzyw do nich dodaję, mięsko/najchętniej polędwiczkę i danie pysznym się staje... aromat cudowny roznosi się po domu i obojętnie koło kuchni nie daje przejść nikomu... danie proste, pyszne, zdrowe a co najważniejsze w smaku wyborowe...
    oto jeden z przepisów:)
    Grzyby mun, zalewam gorącą wodą i odstawić na 10 min, następnie gotuję je przez 10 min. Polędwiczkę bądź kurczaka kroję w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucam pastę imbirową, podsmażam jakieś pół minuty, dodaję cebulkę i smażę ok 2 min., cały czas mieszając. Dorzucić mięso i smażę na złoty kolor, następnie dodaję grzyby mun oraz odrobinę wina i duszę wszystko razem przez 1h. Po upływie tego czasu dodaję sos sojowo - grzybowy oraz posiekaną natkę pietruszki (mieszam). Wykorzystuję do tego dnia makaron chow mein, który przygotowuję według przepisu na opakowaniu, dorzucam do grzybów i mięsa, mieszam by się nie przypaliło. Gotowe:) PALCE LIZAĆ, polecam:)
    dziękuję:)
    malroc@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  68. ciecierzyca z marchewką i ryżem. kiedys mi sie to nie kojrzyło a dzisiaj....mmmmm


    marttoolla@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  69. Moje ulubione danie z patelni króluje w moim domu od lat.To przepis z kuchni mojej babci.Ugotowany makaron podsmażamy na boczku pokrojonym w kosteczkę i usmażonym na chrupko.Dodajemy roztrzepane jajka i czekamy aż się zetną,Szybko i na temat.Dzieci przepadają za takim miszmaszem jajeczno makaronowym.
    jolunia559@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  70. Moje ulubione danie z patelni to zwykla ale dobrze doprawiona,smaczna i pulchna jajecznica,nie pogardzę równiez racuchami drodzowymi czy klasyczną roladką z piersi kurczaka z pieczarkami,boczkiem i serem zóltym

    agama321@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  71. Jak obiad z patelni to oczywiście pierś z kurczaka, z warzywami w julienne, grzybkami mun, strączkami groszku i ewentualnie ryżem. ;)

    Pozdrawiam serdecznie robiąc skośne oczy!
    -Emi
    (mk_1@o2.pl)

    OdpowiedzUsuń
  72. Hmmm, jest wiele dań, które uwielbiam robić na patelni, np. dziś zamierzam zrobić pyszne risotto z warzywami i piersią z kurczaka:)

    gosiek124@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  73. Ja najbardziej lubię z patelni kalafior z ziemniakami w lekkim sosie z curry i ostrą nutką papryki:)

    zuzanka25@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  74. Może nie zadowolę oczekiwań, ale uwielbiam zwykłą najwspanialszą jajecznicę usmażoną na masełku, posypaną pachnącym szczypiorkiem, ułożoną na listku sałaty, otoczoną małymi plasterkami pokrojonego pomidorka z koperkiem. Danie to jest iście mistrzowskie, bo.....bo pachnie sukienkami mojej mamy gdy szykowała mi na śniadanko jajecznicę w letni poranek 30 lat temu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  75. Moje ulubione danie z patelni to risotto z kurczakiem i dynią, przepełnione aromatem białego wina.
    Do jego przygotowania oprócz cierpliwości zdecydowanie potrzeba dobrej patelni.

    aroniawiemcojem@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  76. Moje ulubuione danie z patelni to danie z czasów studenckich ...mówiliśmy na nie bieda- danie. Powstało w mojej głowie wtedy, kiedy skończyły się pieniądze, stypendium się opóźniło, a w lodówce prawie pustki:) ...do dziś je robię, bo jest szybkie i pyszne:)

    Na patelnię z rozgrzanym masłem wrzucam ryż, chwilkę smażę, aż ziarenka staną się szkliste, następnie zalewam bulionem i przykrywam pokrywką. Od czasu do czasu mieszam i ew. dolewam bulion. Kiedy ryz jest już ugotowany dodaję puszkę odsączonej kukurydzy, pokrojony w kostkę ogórek kiszony lub korniszon, kawałek papryki ....a w wersji na bogato kawałki podsmażonego kurczaka.
    Nic wielkiego, ale to takie moje ulubione danie:)
    pozdrawiam ciepło
    jolantamarel@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  77. Danie z patelni, ulubione, trudno się zdecydować,ale pada na makaron.Na patelnię wlewam śmietankę 30%-150 ml, dodaję serek topiony śmietankowy -150g, mieszam i razem gotuję przez 5 minut, serek ma się rozpuścić. Następnie dodaję 4 łyżeczki pesto zielone, mieszam i wrzucam do gotowego sosu makaron penne ,wcześniej ugotowany al dente.Wszystko mieszam , posypuję startym serem grana padano i jest pyszne, szybkie jedzonko z patelni.Oj zapomniałam,oczywiście jeszcze listki świeżej bazylii i teraz już jest gotowe danie.
    raczkamaria@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  78. Najlepsze z patelni są piersi z kurczaka z porą i serem .
    Piersi dusimy w całości ,gdy już są prawie miękkie posypujemy posiekaną porą w średniej ilości i pod przykryciem zapiekamy .Pod koniec kładziemy plasterki sera żółtego i zapiekamy razem jeszcze chwile -PYCHOTA !!!

    OdpowiedzUsuń
  79. Makaron z suszonymi pomidorami,kaparami,zielonymi oliwkami posypany świeżo starty parmezanem i udekorowany bazylią.
    Cudowne,smaczne,aromatyczne ,zdrowe,syte (mogłabym tak bez końca:)

    OdpowiedzUsuń
  80. na patelni można stworzyć cuda. Naleśniki i amerykańskie pankejki, warzywa wszelakie smażone z ryżem lub makaronem, odsmażane pierogi lub kopytka z najlepszą na świecie 'przypieczanką' (to ta spieczona skorupka na pieczonym pierogu ;) ). Na śniadanie jajecznica.
    Na kolację kaszanka podsmażona na cebuli podana z chlebem lub z ziemniakami i zasmażaną kiszoną kapustą.
    Jest tyle opcji... I jak tu wybrać jedną? :)

    OdpowiedzUsuń
  81. Gulasze mięsne do makaronu, sos z suszonych grzybów, słodkie racuchy serowo jabłkowe, omlety, naleśniki, leczo i wszelkie inne pyszności wedle smaków rodzinki:)

    OdpowiedzUsuń
  82. U mnie w domu takim jednopatelniowym daniem jest Kaszotto z mieleńcami Tyle, że patelnia musi być na prawdę duża - śr. 32 cm albo większa, dość głęboka i z pokrywką, ale obiad dla całej rodziny!
    składniki: ok. 500 g chudej łopatki wieprzowej
    1 sucha bułeczka typu kajzerka
    0,5 szkl. mleka
    1 jajko
    3-4 łyżki mąki + 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    300 g drobnych pieczarek
    2 duże cebule
    1,5 szkl. kaszy jęczmiennej - pęczaku,
    3 łyżki oleju lub oliwy,
    1-2 łyżki masła,
    do smaku: pieprz czarny mielony, sól, macierzanka suszona
    sposób przygotowania: Cebule obrać, jedną pokroić w drobną kostkę, drugą na ósemki. Pieczarki oczyścić dokładnie, opłukać, małe pokroić na połówki lub ćwiartki. Kaszę opłukać, osączyć. Bułkę pokruszyć, zalać mlekiem. Kiedy nasiąknie zmielić razem z mięsem i 1 cebulą (ósemki). Do masy dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi uformować 8 niedużych klopsików, obtoczyć je w mące zmieszanej z papryką. Smażyć do zrumienienia z obu stron na rozgrzanym oleju, zdjąć na chwilę na talerz. Na patelnię dołożyć masło i dorzucić posiekaną cebulę, zeszklić, dodać pieczarki i oprószyć roztartą macierzanką, obsmażyć chwilę. Dosypać kaszę, wymieszać, włożyć z powrotem klopsiki. Całość zalać trzema szkl. wody dodać ok. 1 łyżeczki soli i przykryć patelnię. Dusić na małym ogniu ok. 30-40 min. aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. Podawać z ulubioną surówką, nam pasowały ogórki konserwowe.

    izakulinska@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  83. U mnie w domu królują dwa dania z patelni (ulubione mojego synka. Pierwsze to naleśniki (z dżemem lub serem przyrządzonym jak na sernik) a drugie to warzywa z patelni z ryżem i piersią kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
  84. Z patelni najbardziej lubię jajka sadzone na zezłoconej cebulce z dobrze wysmażonym białkiem i lekko rozlewającym się żółtkiem, na wierzchu plastry pomidora sól sporo pieprzu i świeżutki szczypiorek...mmm aż ślinka cieknie na samą myśl duszonego pomidorka z jajeczkiem, do tego najlepiej świeża bułeczka z masełkiem i niebo w gębie gwarantowane :)
    ilonka_b@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  85. Najlepsze danie z patelni to PANCAKES. Uwielbiam wariacje z nimi w roli głównej. uwielbiam je na śniadanie, na obiad, deser czy nawet kolację. uwielbiają je moje dzieciaki. I kocham je za to, że zawsze wszystkie składniki są w domu, że mogę spełnić życzenie moich dzieciaków raz dwa i zobaczyć uśmiech na ich buźkach, bo zrobiłam ich najulubieńsze danie.

    OdpowiedzUsuń
  86. Placki ziemniaczane z sosem grzybowym. Pycha! Oczywiście do placków dodałabym cebuli, czosnku i koperku suszonego i na koniec kleks śmietany. Aż mi się ochota zrobiła. :) Jestem pewna że przyrządzenie placków ziemniaczanych byłoby super na tej patelni. Bardzo mi się marzy.

    OdpowiedzUsuń
  87. ulubione danie z patelni... faworki! (choć nie wiem do końca czy podchodzą pod miano "dania"). smażę je zwykle w głębokiej patelni. chrupiące, złociste, z wielkimi bąblami powietrza, oprószone cukrem pudrem - poezja :)

    bakeandtaste@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  88. ja sie chyba nie wliczam do konkursu bo nie mam konta na FB- zyciowa nie jestem czy cos>>>>

    ale moje danie z patelni ulubione to warzywa z kurczaczkiem..a ze teraz mam "zachcianki" to patelnia bardzo by sie przydała do takich dan ekspresowych......

    OdpowiedzUsuń
  89. Ulubione danie z patelni to zdecydowanie stir-fry'ie maści wszelakiej! Chrupkie krótko smażone warzywa, do tego pyszne mięsko i chiński makaron - obiad wprost idealny!
    ryba022@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  90. nic u mnie nie przebije jajecznicy z jajek od babci ze szczypiorkiem z pola;)

    OdpowiedzUsuń
  91. MOJA ULUBIONA ZUPKA TO PYSZNY KAPUŚNIACZEK W WERSJI GRECKIEJ!

    Potrzebujemy:6-7 ziemniaków, 4 cebule, kapustę białą, oliwę z oliwek bądź olej rzepakowy, 5 marchewek, 4-6 sztuk selera naciowego,puszkę lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego, trochę natki pietruszki, 200 gram zółtego sera, sól i pieprz do smaku.

    Należy pokroić marchewkę i cebulę w talarki, a ziemniaczki w kosteczkę. Po 10 minutach gotowania dodać pokrojony w plasterki seler oraz koncentrat.
    Gotować wszystkie składniki na wolnym ogniu przez około 30 minut, a gdy warzywa będą miękkie, doprawić solą i pieprzem oraz posypać startym serem posiekaną natką pietruszki!
    ksawusia@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  92. agamuza@wp.pl
    mam kilka typów:
    pączki :D
    placki ziemniaczane
    kurczak po chiński - ale to bardziej z woka, w sumie wok podchodzi pod patelnię :)

    OdpowiedzUsuń
  93. Jak to u studenta często się staje kasy zawsze mało zostaje, więc na patelnie przecier i kiełbasa i spaghetti pierwsza klasa!

    blazej54321@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  94. Ja mam 2 takie dania i trudno byłoby mi wybrać. Pierwsze to nasze wspaniałe placki ziemniaczane. Mimo, że wymagają trochę wysiłku to znacznie bardziej lubię te robione domowo, niż podawane w różnych przybytkach rozkoszy dla podniebienia (bo tam to zazwyczaj placki instant z torebki i smak w niczym nie przypomina prawdziwych). Są pyszne i przypominają mi dzieciństwo, kiedy z bratem robiliśmy wyścigi kto zje ich więcej. Najbardziej lubię te klasycznie w wersji solo lub ze śmietaną.
    Drugie danie z patelni, które uwielbiam to ratatuj. Nie dość, że smaczny i pożywny to jeszcze błyskawiczny w przygotowaniu. Wystarczy pokroić warzywa, przesmażyć na czosnku i oliwie a potem dusić. Znakomicie sprawdza się do niego ostrzejsza kiełbasa, ale kiedy nie mam pod ręką sklepu z chorizo dodaję polską pikantną kiełbasę, np myśliwską. Ale zdarzyło mi się robić to danie za granicą dla rodziny, w kraju, w którym zdobycie kiełbasy jakiejkolwiek graniczy z cudem (gulasz z szynki z powodzeniem ją zastąpił). Potem dusimy 15 minut, dodajemy zioła i voila! Lubię to danie także dlatego, że warzywa można dodawać różne w zależności od humoru lub zasobności lodówki w danym momencie!

    rolery77@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  95. Moje ulubione danie obiadowe na pewno bez użycia patelni nie powstanie.Są to smażone plasterki ziemniaków, tzw plajsderki:)
    Najlepsze, kiedy przypieką się na rumiano i są chrupiące.
    Do tego mleko zsiadłe...mniam :)


    edward_warszawski@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  96. Czosnek i cebulkę kroję w drobną kosteczkę, dodaję na patelnię z olejem lub oliwą z oliwek i podsmażam.
    Cukinię (bez nasionek) i kiełbasę kroję w grubą kostkę, lekko podsmażam, potem do tego można (według uznania) skroić paprykę czerwoną (lub inny kolor ;) ) bez skórki,
    następnie można dodać kukurydzę z puszki, czerwoną fasolkę, polędwiczki z kurczaka. Doprawić do smaku wg siebie ;) np. czosnek, pietruszka, zioła...
    Na koniec można dodać pomidory lub przecier pomidorowy.

    P.S. Ten przepis to "wielka improwizacja" tak naprawdę można dodać co tylko się lubi! :))

    olka8627@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  97. NASZA ULUBIONA POTRAWA Z PATELNI TO CHIŃSZCZYZNA Z WARZYWAMI I Z MIĘSEM DROBIOWYM!!!!


    FILET Z KURCZAKA KROIMY W KOSTKĘ I PODSMAŻAMY NA PATELNI WRAZ Z CEBULKĄ,PODSAMZAMY OK 10MIN,NASTEPNIE DODAJEMY DO PATELNI WARZYWA MROŻONE (FASOLA,PAPRYKA,PORA,SELER,MARCHEW,...)NASTEPNIE DODAJEMY SOS Z POMIDORÓW WRAZ ZE ŚMIETANĄ :))I TAK DUSIMY NA PATELNI OK 20MIN....DANIE PYSZNE WYJĄTKOWE NA KAŻDA OAKZJĘ:)


    monia.227@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  98. Dania z patelni nie są nudne,
    Tu powstają potrawy cudne.
    Głównym bohaterem jest tu ryż,
    Na który pokusi się nawet mała mysz.
    Więc bierz się szybko do pracy,
    Potrzebne produkty szykuj na tacy:

    - 2 woreczki ryżu,
    - 2 piersi z kurczaka
    - 1 cytryna
    - por
    - papryka czerwona i żółta
    - 3-4 jajka
    - przyprawy

    A teraz sobie zanotuj,
    I wg poniższych wskazówek gotuj:

    Piersi z kurczaka gotujemy do miękkości w wodzie z sokiem z cytryny. Ryż
    gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni dusimy por i papryki,
    następnie dodajemy wcześniej ugotowany ryż oraz pokrojone w kostkę
    piersi z kurczaka. Przyprawiamy, a następnie zalewamy roztrzepanymi
    jajkami delikatnie mieszając.

    Teraz talerze rozłóż na stole,
    Niech wszyscy razem siądą w kole.
    Danie to pyszne jest i zdrowe,
    Fajne, radosne i kolorowe.
    I z głębi serca mojego,
    Życzę wszystkim Smacznego ! !!

    OdpowiedzUsuń
  99. Na patelni nie znaczy nudne,
    Tu powstają potrawy cudne.
    Głównym bohaterem jest tu ryż,
    Na który pokusi się nawet mała mysz.
    Więc bierz się szybko do pracy,
    Potrzebne produkty szykuj na tacy:

    - 2 woreczki ryżu,
    - 2 piersi z kurczaka
    - 1 cytryna
    - por
    - papryka czerwona i żółta
    - 3-4 jajka
    - przyprawy

    A teraz sobie zanotuj,
    I wg poniższych wskazówek gotuj:

    Piersi z kurczaka gotujemy do miękkości w wodzie z sokiem z cytryny. Ryż
    gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni dusimy por i papryki,
    następnie dodajemy wcześniej ugotowany ryż oraz pokrojone w kostkę
    piersi z kurczaka. Przyprawiamy, a następnie zalewamy roztrzepanymi
    jajkami delikatnie mieszając.

    Teraz talerze rozłóż na stole,
    Niech wszyscy razem siądą w kole.
    Danie to pyszne jest i zdrowe,
    Fajne, radosne i kolorowe.
    I z głębi serca mojego,
    Życzę wszystkim Smacznego ! !!

    becia114@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  100. Mmmm, moje ulubione danie z patelni do usmażone nalesniki na ślono.
    Do tego sos ala'dominica
    Czyli : uszklona cebulka,papryczka,ogóreczek,pomidorki w puszcze, por, szczypiorek,marcheweczka, 2 łyzeczki przecieru pomidorowego i dużo oregano. I sosik warzywny. Tylko na patelni da się to przyrządzić.Robie taki sosik co 3 dzień, bo jestem wegertarianką.


    dominikaszczerbajackson@onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  101. Pod każdą postacią uwielbiam naleśniki to moje ulubione danie jako niepełnosprawnej Dominiki!.

    OdpowiedzUsuń
  102. chinszczyzna, oczywiscie ala ja ;) kurczaczka kroimy w kostke i gotujemy na parze(doprawiamy ziolami i sosem sojowym-lyzka sosu na 1 srednia piers). Na patelni wrzucamy 3cebule, 2 marchewki i pol puszki groszku oraz pieczarki (jak ktos lubi - mozna bez). Wszystko smazymy na lyzce oliwy z oliwek, gdy wazywka zmiekna zalewamy sosem(w szklance wody rozpuszczamy 2lyzeczki miodu i 2lyzeczki octu). Gotujemy jeszcze pare minut i zageszczamy maka ziemniaczana. Dodajemy wczesniej uparowanego kurczaczka i gotowe :)

    Pyszne + Zdrowe

    OdpowiedzUsuń
  103. Moje ulubione danie z patelni to kurczak w coca-coli. Podawany jest on z ryżem. Słodkawa potrawa jest sycąca i tania, dzięki czemu każdy może przygotować ją w domu. Zdjęcia wysyłam na maila.

    Mój adres mailowy: gontarzyk@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  104. Po pierwsze, polubiłam Waniliową Chmurkę oraz Neoflam Poland :)

    Nie będę pisać o potrawach, których tak naprawdę nigdy nie jadłam.
    Moją faktyczną, prawdziwą, ulubioną potrawą obiadową z patelni jest.. makaron z warzywami :)
    Na początku gotuję makaron, w zależności jaki jest w domu, najbardziej lubię rurki. W międzyczasie, kiedy makaron się gotuje, wrzucam na patelnię warzywa, w zależności od preferencji i dostępności, dodaję kilka kropel oliwy z oliwek, najbardziej lubię dodawać brokuły, kukurydzę, marchewkę w plasterkach, cebulkę pokrojoną w piórka, fasolkę szparagową, żółtą lub zieloną, paprykę kolorową. Brokuły, marchewkę i fasolkę wcześniej gotuję na parze. Gdy makaron się ugotuje dodaję go na patelnie i smażę chwilę razem. Dodaję przyprawy - uwielbiam pieprz cayenne i ostrą kuchnię ;) Na koniec posypuję startym żółtym serem, by wszystko trzymało się razem. Czasem całość polewam też jakimś sosem :)

    kasiaczarna15@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  105. Moje ulubione dane z patelni to dosyć szybka zapiekanka ziemniaczana. Kiedy mam ochotę na coś dobrego najczęściej biorę ziemniaki po obiedzie, podsmażam z ulubionymi dodatkami takimi jak kiełbasa, przyprawy i warzywa na które mam akurat ochotę i odpływam w krainę przyjemności.

    loveliness93@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  106. Moim ulubionym daniem są placki ziemniaczane, najlepiej z sosem i ogórkiem kiszonym:D

    maciek0b@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  107. Moim ulubionym daniem z patelni jest makaron ze szpinakiem, proste szybkie i rozbudza podniebienie. Razowy makaron idealnie komponuje się ze szpinakiem przyprawionym ząbkiem czosnku pieprzem i ulubionymi ziołami ( u mnie to czomber). Aby dopełnić całe danie dodaje kostki sera feta i odrobinę śmietany... Wszystko idealnie się ze sobą komponuje i smakuje idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  108. Chińska perełka. ^^

    pierw na patelnię daję filet z kurczaka pokrojony na kawałeczki. Gdy woda się wygotuje daje je na bok. kolejjnie wstawiam ryż z wodą(gdy zaczyna wrzeć dodaję odrobine currym=, aby ryż zmienił barwę na żółtą. kolejnie na drugą patelnię daję odrobiny oliwy, i smażę pokrojoną żółtą paprykę, czosnku jeden ząbek, cebulę. dodaję trochę starkowanej skórki cytrynki(ale odrobinę). kolejnie gdy się usmaży. w garnku gotuję warzywa takie jak marchewka, por, .
    gdy wszystko jest gotowe.. miieszam na petelni z oliwą, dodaję curry, przyprawy do kurczaka, oregano, bazylii, kminku, rozmarynu, imbiru, estragonu, tymianku, soli cziosnkowej oraz pieprzu. życzę smacznego ! :D

    OdpowiedzUsuń
  109. bym zapomniała, mój email od chińskiej perełki.

    mandzia845@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  110. ja szczerze polecam smażone banany! Banany obrane i pokrojone wzdłuż maczam w rumie, następnie w miodzie i na koniec w cieście naleśnikowym z pokruszonymi płatkami migdałowymi. Banany wrzucam na patelnię z gorącym masłem i smażę na złoto. Pyszne!

    iksrudass@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  111. hmm.. moje ulubione danie z patelni to chyba będzie makaron na różne sposoby z kurczakiem, warzywami czy sosem bo bardzo często używam właśnie patelni do jego przyrządzania. Lubię także różne placuszki ale z braku porządnej patelni smażę je rzadko, może gdybym miała taką fajna jak ta do wygrania to byłoby to częściej?:)pozdrawiam
    justynka0201@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  112. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy,papryczkę chilli siekamy razem z nasionami,pieczarki obieramy i siekamy pomidory obieramy ze skóry i rozdrabniamy.Groszek przekładamy na sitko.Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz szklimy cebulę i czosnek dodajemy papryczkę chilli,mięso i wszystko smażymy na dużym ogniu,solimy posypujemy pieprzem i papryką,dodajemy pieczarki i groszek.Po 15 minutach smażenia dodajemy makaron pomidory i mieszamy.Koncentrat pomidorowy rozcieńczamy w szklance przegotowanej wody i wlewamy na patelni.Całość dusimy klika minut i podajemy ,badz jemy z patelki;)
    dora82@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  113. Ja na patelnię wrzucam z chęcią pierogi z makiem, bo takie odsmażane lubię, ale z tymi makowymi pierogami konkurują racuchy, nie takie z głębokiego tłuszczu jak pączki tylko takie smażone na patelni jak placuszki.

    OdpowiedzUsuń
  114. http://www.facebook.com/puchalski.marek28.01.2012, 21:25

    Dobra patelnia mi wystarczy abym w końcu mógł się wykazać moim kunsztem kucharskim w robieniu jajecznicy z kiełbasą bo nie ma nic ważniejszego dla kawalera jak dobre danie jajeczne. Przepisu zdradzić nie mogę ze względu na ACTA, ale powiem tylko że w przepisie najważniejsze są jajka i patelnia.Pozdrawiam i smacznego dla fanów Waniliowa Chmurka, Neoflam Poland.

    OdpowiedzUsuń
  115. hmm na obiadek zdecydowanie pasta z tuńczyka, kukurydzą, pomidorami z puszki..i chili...:) ewentualnie z oliwkami) szybkie smaczne danie:)!

    OdpowiedzUsuń
  116. Moje ulubione obiadowe danko to indyk nadziewany kozim serem i szpinakiem. Danko smaczne, dietetyczne i niezwykłe źródło witaminy B2. Do tego dorzucam na talerz roszponkę, plasterki pomidorów, skrapiam octem i oliwą i delektuję się smakiem :)

    kasia2006222@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  117. Witam
    Moje ulubione danie, to placuszki w skład których wchodzi:
    30 dag pieczarek(starte na tarce,duże oczka)
    30 dag żółtego sera(także starty)
    3 jajka (białka ubić)
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz, cebula
    Wszystko połączyć i smażyć placuszki na patelni.Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  118. Moim ulubionym daniem (teraz, które przychodzi mi na myśl) są tzw. warzywa z patelni, ja to nazywam. Ale to coś więcej. Jeśli mam świeże - zawsze właśnie takie dodaję. Jeśli nie - kupuję warzywną mieszankę mrożoną (gł. w zimie). Najczęściej najpierw przygotowuję mięso w marynacie lub bez (pierś z kurczaka) i podsmażam. Kiedy dochodzi,wlewam kapkę białego wina.Dodaję warzywa i je podduszam z mięsem. Kiedy są gotowe, wrzucam do nich ugotowany wcześniej ryż (najchętniej brązowy). Dodaję przyprawy - jakie lubię. Często zestaw warzyw decyduje o tym, jakie będą przyprawy. Nie zapominam o soli i pieprzu :). Ważne, by zachować proporcje: nie może być ryż z domieszką warzyw ani odwrotnie, choć lepsza wersja z mniejszą ilością ryżu. Powinno być w proporcjach jak 1 - 1/2 :)

    Pozdrawiam!
    Mój adres: mollisia@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  119. Moim ulubionym daniem jakie na patelni przygotowuje jest FRITTATA z CUKINII. Jestem jej fanką od czasu mojego pobytu we Włoszech. Frittata to swego rodzaju jajecznica lub jak kto woli omlet. Podsmażam sobie najpierw cukinie w plasterki pokrojoną, solą i pieprzem doprawioną. Potem odstawiam do ostygnięcia, a w między czasie roztrzepuję jajeczka...Posiekany szczypiorek dodaje i ziół prowansalskich szczyptę niemałą. Żeby ma Frittata smaczek zyskała, z utartym parmezanem jaka mieszam, a na koniec przestudzoną cukinię dodaję i na rozgrzaną patelnię zapodaję!
    Cudowna strawa, polecam Wam kochani...Hmn..już smak mi przyszedł na nią!Chyba zaraz do kuchni powędruję i takie cudo sobie wyczaruję!
    zombinka31@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  120. AleksandraMa29.01.2012, 10:23

    Przepis wykombinowany - mój własny ;)

    Potrzebujemy:

    - ryż torebka, dwie wg uznania
    - mrożona chińska mieszanka - najlepiej aby było jak najmniej w niej pora, marchewek jakiś mało "chińskich" rzeczy
    - 2 piersi z kurczaka lub 250 g wieprzowiny
    - sos Teriyaki
    - sos Sojowo-grzybowy
    - czosnek (do marynowania mięsa)
    - oliwa z oliwek a najlepiej olej ryżowy
    - można dodać także do warzyw chińskie grzyby Mun, pędy bambusa kiełki sojowe itp.
    - kostka wołowa
    - pieprz, sól

    Ryż gotujemy normalnie.

    Warzywa wrzucamy na patelnie na rozgrzany olej/oliwę. Rozmrażamy, podsmażamy. Dodajemy szklankę wody do warzyw, kostkę wołową, dodajemy 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego. Czekamy aż cała woda nam odparuje a warzywa zrobią się brązowe i gęstsze. Dodajemy sporo pieprzu, solimy.

    Mięso kroimy w paski. Marynujemy w sosie Teriyaki, dodajemy pokrojony czosnek na talarki. Dodajemy 1 łyżkę oliwy/oleju. Można odstawić do lodówki na godzinę, dwie.

    Następnie wyciągami mięso, można od razy smażyć na oleju/oliwie, ale bez tego czosnku! (on służył tylko do zamarynowania). Jak ktoś chce to można takie zamarynowane już mięsko obtoczyć w gęstszym cieście naleśnikowym i usmażyć na głębszym oleju. Bądź - ja już tak robiłam - obtoczyć mięso w mące następnie ubić pianę z 1-2 białek i obtoczyć na przemian w mące i pianie, wrzucić na gorący olej - pycha!

    Ryż można nałożyć do mniejszej miseczki "odbić" go na talerzu, powstaje nam taka mała wysepka ryżu, warzywa dajemy dookoła, mięso też. Danie gotowe! Brzmi może troszkę skomplikowanie ale tak naprawę jest bardzo proste i szybkie!! :) Smacznego!

    alexandra.mackiewicz@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  121. Z pieczarek odciąć nóżki, zetrzeć je na tarce o dużych otworach i podsmażyć na tłuszczu z cebulką. Połączyć z mięsem mielonym, jajkiem, mielonymi migdałami i przyprawami. Kapelusze pieczarek napełnić farszem. Z mąki, jaja i wody robimy ciasto gęstsze niż na naleśniki, kapelusze zanurzamy w tym cieście i wrzucamy na gorący tłuszcz. smażymy na rumiano. Podajemy na gorąco. Najlepiej smakują z czerwonym barszczem ;) Pychooooootkaaaaa !

    smoqsiek@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  122. To nic innego jak placki ziemniaczane,
    zwane czasem u mnie w domu kartoflane.
    Usmażone na kolor złoty,
    a nie brązowy – obalam stereotyp.

    Najlepsze z ziemniaków z hodowli domowej,
    bo z nimi potrawa zalicza się do wersji zdrowej.
    Jedzone z trzema mymi ulubionymi dodatkami,
    bo mówiąc szczerze przy plackach nie liczę się z kaloriami !

    Z kwaśną domową śmietaną
    i z cukru ilością nie małą.
    W wersji drugiej z gulaszem podane,
    przez moje podniebienie jest łechtane.
    Gdy przyjdzie czasem ochota wielka,
    na środku placka znajduje się keczupu ilość niewielka.
    Na to listek świeżej bazylii
    i nic więcej nie zaprząta mych myśli !

    E-mail: apart_18@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  123. Sos pomidorowo-śmietanowy,pieczarki,czosnek,makaron i danie gotowe.Pyszne i tyle.




    e-mail:burek-ruda@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  124. Moim ulubionym daniem z patelni są krewetki smażone na masełku z pietruszką i czosnkiem, które skrapiam odrobiną cytryny, a następnie zalewam bulionem z kostki:) Ze wszystkiego robi się przepyszny sos. Całość wcinamy rękoma dogryzając i zamaczając świeży chlebek w zielonym sosiku. Niebo!:)

    paulix89@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  125. Moje ulubione danie z patelni to chili con carne. Teraz, zimową porą bardzo rozgrzewa i syci.
    Dodaję cebulę, czosnek, przyprawę chilli i kumin, mieloną wołowinę, pomidory bez skórek, bulion wołowy,
    czerwoną paprykę i czerwoną fasolę. Pychotka:)

    gosiaczek0805@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  126. ====================================
    WARZYWKA RZĄDZĄ!!!
    ====================================

    OdpowiedzUsuń
  127. Witajcie, chciałabym Wam zaproponować mój przepis na nie nudną i zdrową potrawę obiadową z patelni:)
    Smażony ryż z tofu i warzywami
    Składniki:
    1 szklanka białego długoziarnistego ryżu
    1 szklanka białego wytrawnego wina lub wywaru drobiowego
    1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki tartego świeżego imbiru (jeżeli takiego nie mamy może być mielony)
    350 g tofu pokrojonego w kostkę
    2 ząbki czosnku, posiekane
    450 g mrożonej chińskiej mieszanki warzywnej
    5 cebulek dymek pokrojonych na kawałki
    1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
    1 roztrzepane jajko
    Wykonanie:
    1. W dużej, szczelnie zamykanej torebce plastikowej wymieszać wino, 1 łyżkę sosu sojowego, miód i 1 łyżeczkę imbiru. Dodać tofu, usunąć nadmiar powietrza, zamknąć torebkę i lekko potrząsnąć, żeby wszystkie składniki się wymieszały. Marynować godzinę w lodówce, przewracając od czasu do czasu.
    2. Ugotować ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawić w ciepłe miejsce. Spryskać patelnię olejem beztłuszczowym w sprayu i ustawić na dość dużym ogniu.
    3. Wrzucić czosnek i resztkę imbiru. Smażyć ok. 1 minuty, cały czas mieszając. Dodać mieszankę warzywną, połowę cebuli dymki, ryż, resztę sosu sojowego i pieprz. Smażyć około 5 minut, cały czas mieszając,aż warzywa będą gorące. Odsunąć warzywa na jedną stronę woka i wlać rozmącone jajko. Smażyć, aż jajko niemal całkowicie się zetnie, a następnie pokroić żaroodporna łopatką na paseczki.
    4. Wlać marynatę do małego rondla. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty. Dorzucić tofu z marynatą do woka. Smażyć, cały czas mieszając, 5 minut, aby tofu się podgrzało. Przed podaniem posypać resztą cebuli dymki.
    Smacznego!
    Mój mail: hanuta_28@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  128. Moje ulubione danie z patelni to Tortilla de Patatas zwana także hiszpańskim omletem
    Danie można wykonać tylko i wyłącznie na patelni (ewentualnie na koniec można patelnie jeśli ma zdejmowaną rączkę umieścić w piekarniku aby jajka ładnie się ścięły).
    Aby wykonać to danie nie trzeba być mistrzem kuchni, wystarczy troszkę cierpliwości i dobra patelnia:)

    Składniki:
    Jajka
    Ziemniaki
    Cebula
    Olej
    Sól i pieprz

    Resztę składników można dobrać według upodobań smakowaych np. wędlina, papryka, pietruszka itp. W oryginalnym hiszpańskim przepisie użyto hiszpańskich wędlin np. jamonserano, lomo, chorizo ale ja testowałem z naszymi pysznymi wędlinami i dają radę:)

    Przygotowanie:
    Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki, cebulę na drobne kawałki. Rozgrzewamy na patelni olej (sporo tak jak do frytek) i smażymy ziemniaki na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Ziemniaki mają być miękkie a nie złociste. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę i/lub dodatki. Cebula ma się tylko zeszklić. Odsączamy łyżką cedzakową ziemniaki odkładając je talerz aby troszkę ostygły.
    W misce roztrzepujemy jajka a następnie dodajemy usmażone ziemniaki z cebulą i mieszamy. Solimy i pieprzymy ale gdyby nas poniosła fantazja to nie dodajemy żadnych suszonych ziół bo testowałem i nawet pies nie chciał tknąć tego co wyszło:) Jeśli już to świeże!
    Tak przygotowaną mieszankę wlewamy na rozgrzaną patelnię, z której wcześniej usunęliśmy znaczną część oleju. Smażymy bez mieszania do momentu aż się ładnie nie zarumieni (można podglądać brzegi drewnianą łyżką). I dochodzimy do sedna naszego dania. Teraz czeka nas etap przewracania na drugą stronę naszego omletu. W tym celu trzeba przykryć patelnię dużym talerzem i energicznym ruchem obrócić na talerz. Jeśli się udało (trzymam kciuki) to musimy usmażyć teraz drugą stronę omletu zsuwając z talerza wprost na patelnię bez dodawania tłuszczu.
    Tak ja pisałem jeśli dysponujemy patelnią która pozwala na odłączenie rączki możemy danie umieścić w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku aby mieć pewność, że jajka się prawidłowo ścięły.
    Smacznego

    Tomeks1981@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  129. julcia_s@o2.pl30.01.2012, 15:09

    Moim ulubionym daniem z patelni jest mój autorski pomysł na wyśmienite danie wegetariańskie, które obala dwa mity: po pierwsze, że jedzenie wegetariańskie jest nudne i niesmaczne, a po drugie, że brukselki nie da się lubić :) Otóż moje danie to kluski łyżką kładzione z grillowaną brukselką i pomidorami. Kluski gotujemy i odkładamy do wystygnięcia. Jak ostygną to kroimy je we w miarę regularne grube paski i wkładamy do miseczki zalewając 4-5 łyżkami ciemnego sosu sojowego. Dobrze mieszamy aż staną się brązowawe. Następnie na patelni rozgrzewamy 6 łyżek oleju, najlepiej rzepakowego. Jak się dobrze rozgrzeje to wrzucamy 3 pokrojone w podłużne paseczki ząbki czosnku oraz 1/3 pokrojonej w talarki zielonej części pora. Dodajemy zmielony pieprz kolorowy i sól. W tym czasie blanszujemy brukselkę (o. 1kg). Wystarczą 4 minuty w gotującej wodzie. Następnie kroimy ją w grube talarki i wrzucamy na wcześniej przygotowaną patelnię. Grillujemy na złoto-brązowy kolor. Następnie dodajemy 3 pokrojone w ósemki pomidory. Smażymy aż zaczną robić się miękkie. Na sam koniec dodajemy wcześniej przygotowane kluski i smażymy wszystko razem dobrze mieszając, tak aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Po wyłożeniu na talerz posypujemy grubo startym żółtym serem. Nieskromnie powiem, że jest to danie absolutnie wyśmienite!

    julcia_s@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  130. A ja zakochałam się w sosie serowym z makaronem!
    A robi się go z pokrojonej w kostkę i usmażonej piersi z kurczaka dwóch ziołowych serków topionych, szklanki mleka, 2 ząbków czosnku, wszystko łączymy ze sobą i doprawiamy w/g uznania. No i oczywiście polewamy tym sosikiem makaron!

    OdpowiedzUsuń
  131. mieszkam w akademiku, takim co ma kuchnię na korytarzu dostępną dla wszystkich. dzięki takiemu ułożeniu często robimy wspólnie naleśniki: każdy dorzuca to co ma: jeden jajko, ktoś inny mąkę, pozostali mleko (przeznaczone do niezbędnej do życia kawy), trochę wody, ktoś pobiegnie po olej. raz zabrakło nam mleka i wody więc dodaliśmy to co mieliśmy pod ręką czyli.. piwo i wino - wyszły nam pyszne autorskie "pijane" naleśniki :) potem grupowo smaży je na kilku patelniach na raz aby było szybciej :) a że zawsze brakuje nam patelni, bo część z nich jest w opłakanym stanie z chęcią przygarniemy nową patelnie - nakarmimy więcej biednych i wiecznie głodnych studentów :)


    szybaszybicka@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  132. Zjeść obiad z patelni? -
    Czemu nie!
    Niech każdy się dowie
    Czego chcę!

    Na Chmurce z Wanilii -
    Niby puch
    Chcę zazdrość rozbudzać
    W tamtych dwóch.

    Niech Jolka się dowie,
    Anka też,
    że jak mnie rozpieścić
    Dobrze wiesz.

    Że jajka z ziołami
    Dla mnie masz,
    Że wszystko co zechcę –
    Dziś mi dasz.

    Zjem grzankę i omlet
    Z jajek trzech.
    Smażone bez tłuszczu –
    To nie grzech!

    Brokuły wprost z grilla,
    Sera garść,
    Ziół pęczek, pietruszki
    sporą nać.

    A kiedy już skończę
    (Albo nie!)
    Wnet wszystkim opowiem
    (To się wie!),

    Jak w Chmurce z Wanilii
    Jadłam dziś
    Śniadanie, którego
    Nie zna myśl.

    A Jolka i Anka
    (Niech je gęś..!)
    Z rozpaczy gotowe
    Nawet zejść.

    Więc z chęcią się poddam
    Całej grze,
    Odwagi nie braknie
    Mi, o nie!


    Pozdrawiam,
    Marta

    mamtu1@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  133. Mój przepis to
    Comber z królika na racuszkach dyniowi - orzechowych z sałatką z rukoli i lubczyku.
    Składniki :
    400g combru z królika
    200g upieczonej dyni
    50g orzechów laskowych
    50g mąki pszennej
    10g mąki ziemniaczanej
    2 jaja
    płatki róży
    1 pęczek rukoli
    1 doniczka lubczyku
    oliwa z oliwek
    1 cytryna
    50 g płatków migdałów
    50 g masła klarowanego


    Przygotuj comber:
    upraż migdały na SUCHEJ PATELNI i zmiel w blenderze na puder. Płatki róż drobno posiekaj i wymieszaj z migdałami. Oczyszczony comber z królika umyj i osusz, a następnie dokładnie obtocz w pudrze migdałowym. SMAŻ na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym WOLNYM OGNIU na złoty kolor, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st C na ok 5 min.
    Przygotuj racuszki :
    dynie obierz ze skóry i zmiksuj, dodaj mąkę i posiekane orzechy oraz osobno ubite żółtka i białka jaj. Wymieszaj ciasto. USMAŻ placuszki o średnicy ok 4 cm na WOLNYM OGNIU. Rukolę płucz, osusz i wymieszaj z listkami lubczyku, skrop sokiem z cytryny i oliwą.
    Na talerzu ułóż placki, na nich sałatkę z rukoli z listkami lubczyku skropioną sokiem z cytryny i oliwą.


    Smacznego :)

    Adrianna Trela
    trela.adrianna@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  134. ja jestem wprost uzalezniona od patelni...nie ma dnia bez niej:) nasze ulubione danie to naleśniki z farszem ze szpinaku i sera feta z dużą ilośią czosnku... jak widac bez patelni ani rusz
    bijou77@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  135. Spaghetti Al tonno

    500 g makaronu penne/spaghetti
    2 cebule
    2 małe puszki pomidorów
    Oregano
    2 ząbki Czosnku
    białe wino
    puszka tuńczyka w oleju
    pieprz
    natka pietruszki
    parmezan starty


    1.Ugotuj makaron al dente.
    2.Podsmaż 2 cebule i dodaj rozdrobniony czosnek a następnie pomidory
    na patelni. Dodaj 100 ml białego wina. Gotuj przez chwilę.
    3.Odsącz tuńczyka, dodaj do sosu. Dodaj ugotowany makaron. Przypraw
    pieprzem i solą do smaku. Duś przez chwilę.
    4.Podawaj posypane natką pietruszki i parmezanem Doprawić do smaku

    OdpowiedzUsuń
  136. Moj misz-masz dodaje wszystko to na co akurat mam ochotkę. Papryka (różne kolory dla ciekawego wyglądu), pieczarki, cebulka, cukinia, marchewka podsmażam następnie dodaje jakieś mięsko kawałki kurczaka w ziołach lub panierowaną karkówkę do tego pokrojone plasterki ziemniaków w ziołach. Coś w sam raz na pyszny obiad.
    Polecam!
    kasialesia25@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  137. Zdecydowanie podlaskie kartacze: http://imageshack.us/photo/my-images/23/dsc00123fg.jpg/ .
    Najlepsze na świecie są oczywiście robione w moim domu.
    Z farszem mięsnym , polane cebulką i boczkiem.Najsmaczniejsze są odsmażane,wtedy mają najbardziej intensywny smak.Pamiętam od małego co niedzielę moja babcia robiła ze mną kartacze na obiad.Zawsze jeden musiałam mieć schowany na potem ażeby go podsmażyć na patelni.Wspomnienia z dzieciństwa bezcenne , a przyzwyczajenia zostały do dziś.Więc na mojej patelni zdecydowanie na samym początku znalazłyby się kartacze!


    nieprzytomna1108@gmail.com

    P.S jeśli ktoś będzie chciał mój sekretny przepis na kartacze na zdjęciu (sama je robiłam) - piszcie!:)

    OdpowiedzUsuń
  138. Oczywiście że naleśniki,przy moich dwóch łasuchach naleśnikowych.A najlepiej to smakują z dobrej patelni.A ja właśnie się przymierzam do nowej,bo stara to już na wykończeniu. spinka2121@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  139. Na patelni bardzo często przyrządzam najróżniejsze sosy do makaronu, które uwielbiam i ja i mój Synek. Mój ulubiony (do tego prosty i szybki) sosik to szpinak, czosnek i ser rokpol... Wykwintny smakowity obiad w kilka minut :-)

    anna_solarska@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  140. ach te placki ziemniaczane
    to dopiero jest wyzwanie,

    przepis prosty, składnik znany
    gdyby wyszły jak u mamy...

    setki sposobów, eksperymenty
    znów nie wychodzi, potrzeba zachęty

    gdzie ten aromat, gdzie chrupkość cudna
    dlaczego ta strawa ciągle jest nudna?

    może nie winna jest receptura
    lecz w starej patelni w środku dziura


    cały sekret polega na tym
    by sprzęt do smażenia zakupić latem

    z patelnią Neoflam, plan się powiedzie
    placki mamy na moim obiedzie

    Pozdrawiam
    harry-okulary@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  141. Hmm.. W czołówce moich ulubionych potraw z patelni jest na pewno makaron ze śmietaną i kurczakiem, a robi się to tak:

    Makaron pełnoziarnisty gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny oleju. Dwie piersi z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Dodajemy do tego 200 ml śmietany (12-18%) i trzy łyżki wody z makaronu. Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu z kurczakiem. Całość podsmażamy chwilę i gotowe :)

    kordian.jankowski@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  142. "Była sobie kura"
    1 cycki z kury
    orzechy nerkowca ok 50 gram
    2 marchewki, 2 cebulki, 2 papryki czerwone
    papryka mielona, chili , czosnek 2 ząbki, imbir mielony lub w korzonku,
    sos sojowy
    Cycki z kurczaka kroimy na kawałki, nie za małe, żeby się nie
    zmęczyć. Moczymy (najlepiej cała noc) w przyprawach i w sosie . Czosnek
    i korzonek kładziemy pod nóz i pokazujemy im kto tu rzadzi. Warzywka
    kroimy w plasterki lub słupki, w zależnosci na co mamy ochotę. Kurę
    smażymy tak aby była soczysta w środku a zrumieniona na zewnątrz.
    Orzechy nerkowca wrzucamy na suchą patelnię i prażymy, nabierają
    lepszego smaku jak ściemnieją. Potem przesmazamy warzywka, na koniec
    dodajemy czosnek i imbir i uwazamy, żeby nie spiec czosnku, bo nie lubimy
    goryczki, dodajemy mięcho , doprawiamy jak ktoś czuje taka potrzebę i
    spożywamy np z ryżem.
    basiawloch@interia.eu

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.