28.09.2011

Kurczak w sosie fistaszkowym

W ciągu paru lat nauczyłam się przerabiać niezdrowe potrawy, tak by były zdrowsze.
I bardzo to sobie cenię.
Dziś podaję przepis na kurczaka w sosie fistaszkowym. 100% naturalności bez żadnych tam sproszkowanych sosów o wątpliwym składzie.



 ( dla 3 osób, przepis własny)

-  duża pierś z kurczaka
- papryka
- biała część pora
- 2 pomidory
- mała cukinia
- oliwa
- fistaszki ( ok. 80 g)
- sól,  sproszkowana ostra papryka, bazylia

dodatkowo:
- ryż


Pierś z kurczaka myjemy, pozbywamy się tłuszczu  i wykrajamy wszystkie żyłki.
Kroimy na kawałki.
W tym czasie kroimy warzywa.
Podsamażamy na oliwie.
Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu.
Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i zostawiamy na blacie na 30 minut .
Rozgrzewamy na patelni oliwę i podsmażamy na niej kawałki kurczaka (muszą być rumiane).
Łączymy z warzywami.
W malakserze ucieramy fistaszki-  pożądana jest konsystencja  masła orzechowego.
Na samym końcu łączymy je z podsmażonym kurczakiem i warzywami.
Doprawiamy solą i papryką. Podajemy z ryżem.
Smacznego:)!


♪♫ ♥




______________________________♥_____________________________







23.09.2011

Jesień przyszła. Śliwki pod chrupiącą skorupką.




Jesień powitała nas pięknym porankiem i słońcem świecącym w oczy.
Mnogość malin i poziomek na ogrodzie skrzętnie przyćmiła deficyt jeżyn.
Widzę rząd zerwanych i leżących teraz na deskach dyń.
Biorę najmniejszą (bo jeszcze nie wolno mi dźwigać), już się cieszę na: racuchy dyniowe, pizze, ciasto i mus.
Ta jesień  na pewno będzie dyniowa.
Miłego popołudnia!

Śliwki pod chrupiącą skorupką
/ porcja dla 2-3 osób/
przepis własny

-120 g müsli lub pełnoziarnistych płatków ( ja pomieszałam: müsli , płatki Goldflakes, Cheerios oraz
Nestlé Frutina)
- 30 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka brązowego cukru
- 40 g masła
- 10 śliwek ( umytych i wypestkowanych)

dodatkowo:

- lody waniliowe


Müsli wymieszaj z wiórkami kokosowymi, mąką, masłem i cukrem.
Umyte i wypestkowane śliwki pokrój na małe kawałki (1 śliwka na 4 części).
Ułóż owoce na dnie żaroodpornego naczynia średniej wielkości. Wszystko posyp kruszonką powstałą z płatków, wiórków, masła, cukru i mąki.
Piecz ok. 30 minut w 190 stopniach.
Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi.
Można zrobić wersję śniadaniową- dodając (już po upieczeniu) jogurt naturalny lub mleko;)
Smacznego!




♪♫ ♥

______________________________♥_____________________________


22.09.2011

Jabłecznik


Jabłka zanurzone w puchu słodkiego, żółciutkiego ciasta.
Obok stoi kubek z kawą.
Patrze na jesień, która stoi tuż za progiem.
Cieszę się na jej przyjście.


Jabłecznik
/przepis rodzinny/


- 125 g miękkiego masła
- pół szklanki cukru kryształu
- 3 wiejskie jajka
-  szklanka mąki luksusowej (przesianej)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka kwaśnej śmietany
- 2 duże antonówki
- szczypta cynamonu
- tłuszcz ( do wysmarowania formy)
- cukier puder (do posypania)

Tortownicę średniej wielkości smarujemy tłuszczem.
Mikserem ucieramy masło z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, stale ucierając ciasto robotem i na końcu siejąc przez sito mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy łużkę kwaśnej śmietany.
Przekładamy ciasto do wcześniej przygotowanej blachy.
Obieramy jabłka i kroimy je w plasterki- rozkładamy na cieście.  Wierzch oprószamy cynamonem.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 minut- do tzw. "suchego patyczka".
Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, przekładamy na drewnianą deskę. Studzimy.
Wystudzone dekorujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

♪♫ ♥




______________________________♥_____________________________

21.09.2011

Jesień puka do drzwi


♪♫ ♥





______________________________♥_____________________________




19.09.2011

Vafini

Ostatnio zostałam poproszona o przetestowanie dopiero co  raczkujących na naszym rynku produktów firmy Vafini.



Wafelkowe spody - bo o nich będzie dzisiejszy post są doskonałą alternatywą wtedy, gdy nie mamy czasu piec kruchych spodów, wydrążać i faszerować jajek albo.. smarować pastą kromek pieczywa.
Foremki mają niewiele kalorii ( 8 w 1 sztuce), zbawienny błonnik, są też bardzo elastyczne- nie mają konkretnego smaku, więc pasuje do nich zarówno nadzienie słodkie jak i wytrawne.



Na zdjęciu  pokazałam Wam wafelki nadziane pastą jajeczną* i serkiem wiejskim i o ile te pierwsze zachowały idealnie swoją formę, tak te drugie zaczęły zwyczajnie rozmiękać pod nadmiarem twarożku.
Wcześniej nadziewałam Vafini bitą śmietaną i tak nadziane wytrzymywały ok. 2 godzin :)

Foremki z czystym sumieniem mogę polecić osobom na diecie lub cierpiącym na brak czasu (zwłaszcza przed imprezą),  dla Mnie zdecydowanie lepiej smakują ze słodkim nadzieniem:).

* ugotowane i starte na tarce o grubych oczkach jajka, majonez, pokrojony koperek.

Zachęcam do odwiedzenia Vafini.pl  i do polubienia strony produktu na facebooku.


______________________________♥_____________________________

16.09.2011

Odwrócone ciasto



Odwórcone ciasto jest: puszyste, wilgotne, owocowo-karmelowe i rozchwytywane.
Już je pokochałam.


Odwrócone ciasto ze śliwkami

Ciasto

- 300 g mąki pszennej
- 185 g maślanki
- 100 g miękkiego masła
- 1 jajko
- kropla esencji waniliowej
-  160 g cukru białego do wypieków
- 1  łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli

Masa

- 80 g miękkiego masła
- 110 g brązowego cukru
- 10 średnich śliwek

Na początku przygotowujemy masę. Rozpuszczone masło mieszamy z brązowym cukrem i gotujemy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając, by się nie przypaliło. Teraz zwiększamy ogień i gotujemy na nim przez ok. 5 minut - również cały czas mieszając do momentu aż powstanie karmel.
Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy owoce na połówki.
Wlewamy go do tortownicy lub innej formy o podobnej wielkości, na karmelu rozkładamy połówki śliwek ( skórką do dołu).
Przygotowujemy ciasto: ucieramy mikserem  przez ok. 3 min. masło z białym cukrem i esencją. Wbijamy jajko i znów mieszamy, aż połączy się z masą. I tak powstarzamy z każdym.
Zmniejszamy obroty miksera do min. i porcjami, na zmianę z maślanką dodajemy przesianą mąkę  z sodą i proszkiem do pieczenia. Rozsmarowujemy tak przygotowaną masę na śliwkach.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Pieczemy ciasto przez ok. 50 minut.
Wykładamy na płaski talerz i zostawiamy do ostygnięcia, kroimy.
Smacznego!



______________________________♥_____________________________




02.09.2011

Astry i sernik ze śliwkami



Gdy widzę kwitnące przy domu astry, myślę " Jesień już blisko..".
Da się już ją wyczuć..w zimnych nocach i porankach, przedpołudniach bez słońca, w żółtych liściach na drzewach, w obfitości dyń na ogródku i przeźroczystych, koronkowych niciach babiego lata.
Początek września lubię za:  śliwki, gruszki, jabłka, jeżyny, maliny, borówki, aronię, za dynie, paprykę, pomidory i  jesienną marchewkę.
A ze śliwkami upiekłam ostatnio pyszny sernik.

Sernik ze śliwkami

/ jeden z moich ulubionych, przepis własny/

ciasto

- 80 g cukru
- 150 g zimnego masła
- 280 g mąki pszennej
- 1 jajko


nadzienie

- 2 jajka
- 750 g twarogu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 180 g cukru
- 60 g miękkiego masła
- 450 g śliwek


dodatkowo

- masło i bułka tarta do przygotowania formy


Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i chowamy na 1h do lodówki.
W tym czasie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą prostokątną formę do pieczenia.
Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich wylepiamy spód formy, drugą chowamy na jeszcze troszkę do lodówki.
Twaróg mielimy (ja robię to najczęściej w malakserze). Dodajemy do niego: jajka, cukier, esencję, 2 łyżki mąki i miękkie masło.
Przekładamy do foremki , gładzimy szpatułką powierzchnię - tak by ciasto było w miarę równe. Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki, każdą z nich kroimy na połowę.
Wtykamy w masę serową.
Wyjmujemy z lodówki drugą połowę ciasa rozcieramy na okruszki i posypujemy nimi wierzch.
Rozgrzewamy piekanik do 200 stopni i pieczemy w nim ciasto przez ok. 45 minut.

Smacznego!

Mój sernik dołączam do:




♪♫ ♥






______________________________♥_____________________________




Blogger template designed By The Sunday Studio.