30.07.2011

Cukinia 'alla parmigiana'





To tradycyjne danie z południa Włoch przyrządza się z bakłażanów i cukinii. Ja odstępując nieco od tradycji bakłażany pominęłam, a podwoiłam ilość cukinii. Powstało mi pyszne i proste letnie danie.


Cukinia ' alla parmigiana'

\ przepis własny, składniki dla 2 osób\

- 1 duża cukinia
- oliwa (można z powodzeniem zastąpić olejem)
- 40 g startego parmezanu
- 1 kulka mozarelli
- 400 g dojrzałych pomidorów
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- garść liści bazylii i oregano
- sól, pieprz

Cukinię myjemy, kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i podsmażamy na oleju lub oliwie.
Przekładamy na talerzyk- przyprawiamyu solą i pieprzem.
Na oliwie podsmażamy rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojoną w kostkę marchewkę, cebulę,  obrane i pokrojone pomidory. Dusimy przez ok. 15- 20 minut. Doprawiamy ziołami i ewentualnie przyprawami.
W naczyniu żaroodpornym na przemian kładziemy: cukinię, sos warzywny,  pokrojoną w plastry mozarellę i starty parmezan.
Wszystko zapiekamy ok. 30 minut w 180 stopniach C.
Tak powstałe danie podajemy samo bądź z dobrym pieczywem ( u mnie w tej roli bagietka marchewkowa 7 ziaren).
Smacznego!



______________________________♥______________________________

26.07.2011

Śniadanie:Pancakes i wiśnie


Pancakes z wiśniami

- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej

- 2 jajka ,roztrzepane

-1 i pół czubatej łyżeczki proszku do pieczenia

- 4 łyżki cukru pudru

- 2 i 1/2 szklanki maślanki ,jogurtu natutralnego lub kefiru

- 4 łyżeczki syropu z agawy

- 4 łyzki roztopionego masła

- garść pozbawionych pestek wiśni

+ serek waniliowy

Do naczynia przesiać mąkę, wsypać cukier i proszek, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajko, jogurt naturalny, syrop i roztopione masło. Wmieszać wiśnie. Zawartość naczyń połączyć,wymieszać. Ciasto jest dość gęste.
Smażyć na nieprzywierającej patelni (bez tłuszczu). Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni pancakes'a pokażą się pęcherzyki. Smażyć do koloru brązowego.
Podawałam z serkiem waniliowym.

Pycha!

______________________________♥______________________________

One lovely..

Dziękuję bardzo Pannie L., Sue, Kulinarnym Smakom, Kamili, Nikol, Małgo., Goh.
Niestety nie pociągnę dalej za mną wiele podobnych sytuacji, więc doszłam już dawno do wniosku, że nie ma sensu w kółko opowiadać o sobie tego samego.
Tym bardziej, że nie rzadko zdarza mi się w swoich postach wspominać to co lubię, co mnie interesuje- czasem wynika to wręcz ze zdjęć.
Dla mnie każdy odwiedzacz tego bloga posiadający swój własny kawałek sieci jest wart tego wyróżnienia.

Wystarczy, że odeślę Was tu, tu i tu.
Pozdrawiam:)


______________________________♥______________________________


25.07.2011

Co czytałam w weekend?


 "Długi weekend" Wiktora Hagena.
I choć nie należę do fanów powieści kryminalnych, ta ewidentnie mnie wciągnęła.
Może dlatego, że rozgrywa się we współczesnej Polsce, w mieście Warszawa?
Możliwe też, że ze względów kulinarnych (pełno tu takich  tematów, wzmianek, przepisów zakamuflowanych w opowieściach).
Warto też podkreślić, że bohater książki to zwyczajny obywatel, żaden tam superbohater - po prostu człowiek, który zna się na tym co robi, ma żonę, dzieci i problemy.
Dodatkowo możemy także poczytać trochę o autostradach, ekologicznych przewałach i dużych pieniądzach.
Zgłębienie tej historii to dwa popołudnia, zachęcam szczególnie osoby z okolic lub z samej Warszawy.
Czyta się z większym zaciekawieniem znając wymieniane przez autora ulice, dzielnice, miejsca.





Wiktor Hagen, Długi weekend, W.A.B., Warszawa 2011, s. 480

Zwiastun książki klik


______________________________♥______________________________

22.07.2011

No to jeszcze raz przypomnę

.. bo może ktoś zapomniał, albo przegapił.


więcej informacji tutaj.

______________________________♥______________________________




21.07.2011

Cukiniowe krążki w cieście



Dziś znalazłam zdjęcie z początku lipca, na nim asiejkowa  cukinia w cieście, z serduszkiem.

...............................................................
To gratka dla wielbicieli cukinii i wege obiadków.
Trzeba tylko pamiętać o przyprawach i jakimś sosie-> dipie, ja podałam z mizerią.

 
Cukiniowe krążki w cieście

- mąka
- jajko
- mleko
- przyprawy


Cukinię obrałam, pokroiłam w plasterki średniej grubości i posypałam przyprawami (sól, pieprz, papryka). W tym czasie zrobiłam ciasto o konsystencji gęściejszej niż naleśnikowe, czyli wymieszałam mąkę z jajkiem oraz mlekiem. następnie otaczałam cukinię w cieście i smażyłam na patelni do zarumienienia.
Podałam z dipem.
Smacznego!

______________________________♥______________________________





20.07.2011

Agrest.Lody.Muffinka



Co zrobić  z agrestem?
...
Może galaretka?
Może ciasto z marcepanem (nie.. to później)
A może muffinki?
Tak, najpierw będą muffinki!


/ szkielet przepisu z książeczki 'Easy to make! Cakes and Bakes '/


-2 średnie jaja

-250 ml mleka

-250 g cukru trzcinowego

-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

-350 g mąki

-4 łyżeczki proszku do pieczenia

-250 g świeżego agrestu

- dodatkowo: lody waniliowe


Piekarnik nastawiamy na 200 st C, przygotowujemy 12 muffinową foremkę.
Jaja, mleko, cukier i ekstrakt waniliowy umieszczmy w misce i dobrze mieszamy.
Do innej miski wsypujemy przesianą mąke i proszek do pieczenia, dodajemy agrest. Mieszamy i tworzymy zagłębienie w centrum.
Wlewamy jajeczną mieszankę do mieszanki mącznej i delikatnie, krótko mieszamy.
Masę umieszczamy w foremkach i pieczemy 20- 25 minut.
Studzimy. Podajemy z kulką lodów.
Smacznego!



Ps: Żeby nie było nudno, muffinki podałam z lodami waniliowymi. Gdy jest upalnie, takie połączenie na prawdę świetnie się sprawdza.
______________________________♥______________________________

19.07.2011

Wiśniolada, gdy jest gorąco


Gdy jest gorąco, to popijamy sobie wiśnioladę, lemoniadę lub miętę.
Wiśniolada to ostatnie moje odkrycie. Jest przepyszna!


/ autor przepisu: Tomek Woźniak, miesięcznik "Kuchnia" /


                                                                     Składniki dla 2 osób

- garść wiśni lub czereśni (bez pestek)

- 2 łyżki cukru trzcinowego

- sok z 2 cytryn (ja polecam limonki, O.)

- kilka listków mięty

- duża garść lodu

- 500ml schłodzonej wody gazowanej

Wiśnie lekko rozcieramy z cukrem i sokiem cytrynowym, najlepiej w moździerzu lub na desce za pomocą noża. Owocową papkę przekładamy do dzbanka lub wysokich szklanek. Dodajemy lód i zalewamy wodą gazowaną, wrzucamy miętę. Wiśnioladę podajemy od razu, schłodzoną.

Na zdrowie!


______________________________♥______________________________



Ps: Warto też spróbować kombinacji z innymi owocami, np. morelami, jabłkami. Wtedy nazwiemy to moreladą lub jabłkoladą i też będzie pysznie!



Wiśniolada bierzę udział w:



17.07.2011

Wieś w lipcu




Na wsi dziś dużo przyjemniej niż w mieście.
Wreszcie cisza.
Zastajemy młode kurki, dużo os, mało jabłek. Idziemy do lasu po jagody.. ku zmartwieniu komarów wychodzimy stamtąd szybciej, niż przyszliśmy.
Leniwa niedziela- ani żywego ducha na podwórkach (wszyscy pochowani w cieniach lub swoich domach).
Dobrze tam być latem.


                                                                                     Dobrego popołudnia!

______________________________♥______________________________

                                                                  



16.07.2011

Bób raz jeszcze

(kliknijcie, aby powiększyć:)


Ps: Sięgnęłam po najnowszy numer "Kuchni", a tam wiele inspiracji.
Spodobało mi się risotto pana T. Pióro. Dodałam do jego przepisu coś od siebie i wyszło bardzo smacznie.

______________________________♥______________________________






15.07.2011

Bób i ciasto


Nie da rady? Oczywiście, że się da;)
Wczoraj wpadłam na superpomysł upieczenia ciasta z dodatkiem bobu.  No bo skoro można z cukinią i marchewką, to czemu nie z bobem?
Przygotowanie zajęło mi tyle, co pozmywanie po obiedzie, a smak.. smak jest fajny - bobu nie czuć wcale, aczkolwiek dobrze wiedzieć, że tam jest :-).

/ przepis własny/

składniki na małą keksówkę:

- 160 g przesianej mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 duże jajko
- 1 chlust ekstraktu z wanilii
- 110 g cukru trzcinowego
- ok. 40- 50 g mleka
- 70 g miękkiego masła
- 50 g słodzonego kakao ( dla dzieci)
- 230 g papki bobowej*

Do miski wkładamy przesianą mąkę, sodę, cukier, kakao.
W drugiej rozbełtujemy jajko, dodajemy ekstrakt, mleko, masło i  bób.
Łączymy składniki obu misek- możesz to zrobić nawet widelcem .
Składniki muszą się tylko połączyć- nie musi to być idealnie głaciutka masa, jaką zrobi mikser.
Pieczemy ok. 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( do tzw. "suchego patyczka").
Studzimy na kratce. Zajadamy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Ciasto jest przyjemnie wilgotne.
Smacznego!




* jak ją przyrządzić? to proste! Ugotowany bób wyłuskaj i odmierz 230 g, teraz potrzebujesz dobrego blendera - papka musi być gładka. I to wszystko:)


______________________________♥______________________________




13.07.2011

Sero- brownie z kokosem

Kto nie lubi brownies? Chyba nie ma takiej osoby. Znam oczywiście parę osób, które chciałyby ale nie mogą.. ale nielubiących absolutnie nie;)
No bo jak tu go nie lubić?


 

/ zmodyfikowałam przepis Liski/

na formę o wym. 20x30 cm


- 100 g deserowej czekolady
-  100 g pełnomlecznej czekolady
- 200 g masła
- 300 g cukru pudru
- 100 g mąki (przesianej)
- 5 jajek
- 500 g serka z wiaderka
-  180 g  wiórków kokosowych

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.
Masło i 200g  cukru pudru ubić na puszystą masę. Dodać 3 jajka, ale nie od razu.. najlepiej wbijać po 1 nie przerywając miksowania.  Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować.
Dodać mąkę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać do niej 3/4 czekoladowej masy, w drugiej misce utrzeć ser, wiórki kokosowe, resztę cukru i jajek.  Masa musi mieć gładką konsystencję.
Następnie wylać na masę czekoladową. Na wierzch położyć resztę czekoladowej masy, można robić np. kleksy łyżką.
Piec w 170 stopniach przez ok. 45- 60 minut.
Studzić w ciepłym piekarnku.
Podawać po ok. 3 h.

Smacznego!


______________________________♥______________________________




12.07.2011

Ciasto à la pleśniak, z porzeczkami


To ciasto jest pyszne. Robiłam go według swojego przepisu, więc było barrdzo eksperymentalne.
Ale udało się, i to jak!:)


Ciasto à la pleśniak z porzeczkami

/ składniki na kwadratową formę o wym. 24x24 cm/

- 3 szkl. mąki krupczatki
- 6 żółtek
- 125 g kostki zimnego masła
- 1 szkl. cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

nadzienie:
- małe sitko czerwonych porzeczek (ok. 400 gram)
- 6 białek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
-  pół szkl. cukru

Z krupczatki, żółtek, cukru, proszku i posiekanego masła zagnieść gładkie ciasto.
1/3 odciąć, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 2 godziny.  2/3 ciata zawinąć w folię i zostawić na 1 godzinę w lodówce.
Porzeczki opłukać, pozbawić szypułek. Wymieszać z 1/4 szklank cukru i mąką ziemniaczaną oraz resztę ciasta z lodówki.
Połową ciasta z lodówki wylepić dno formy. Wyłożyć porzeczki.
Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodać 1/4 szklanki cukru.
Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na pianę.
Piec w 180-200 stopniach przez ok. 50 minut.

Smacznego!

______________________________♥______________________________




11.07.2011

Porzeczki.Ciasto.Imieniny




Zapraszam na imieninowe ciasto z porzeczkami.
Przepis jutro wieczorem.


______________________________♥______________________________

08.07.2011

A, B i C mrożenia

                 Jako, że wiedzy nigdy nie jest za wiele, dziś naklikam tu parę słów na temat mrożenia.
Sezon owocowy w pełni, zewsząd otaczają mnie przepiękne czereśnie, wiśnie, jagody, maliny ! no i chodliwy towar- truskawki.
Zaraz pojawią się śliwki, morele.. tylko w jaki sposób lato przetrzymać do zimy?
Jak wiadomo jest wiele sposobów- zamykanie w słoiczkach, suszenie albo.. mrożenie.
Dwa pierwsze sposoby (umówmy się) są dość pracochłonne, ale ten ostatni już nie;)
Co trzeba wiedzieć, aby Nasza niewielka praca włożona w mrożenie owoców czy też warzyw nie poszła na marnę?


Oto kilka sprawdzonych wskazówek:

1. Warzywa przed mrożeniem blanszujemy, czyli zanurzamy na 1-2 min. we wrzątku, a następnie szybko schładzamy w zimnej wodzie (można do niej dodać kostki lodu).
Najlepiej mrozić małe i płaskie porcje.

2. Oczywiście na samym początku musimy nasze owoce czy też warzywa dokładnie umyć, śliwki np. kroimy dodatkowo na połówki, rabarbar obieramy z włókien i drobno kroimy, jabłka przed zamrożeniem obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne, ogryzek. Blanszujemy z dodatkiem soku z cytryny, osączamy, schładzamy luzem po czym przekładamy do woreczków.

3. Drobne owoce, np. truskawki, jagody, maliny najepiej mrozić na tacce, a dopiero potem pakować do woreczków- sprawi to, że mniej się skleją. ( przyznam szczerze, że rzadko kiedy tak robię, gdyż zwyczajnie nie mam na to miejsca w zamrażalniku)

4. Zamrozić da się wszystko, oprócz cykorii, rzodkiewki, sałaty.

5. Jeśli mamy w domu dużo owoców, a brakuje nam czasu na zrobienie np. dżemu świetnym rozwiązaniem jest mrożenie owców, a później w wolnym czasie ich rozmrożenie i przygotowanie tego słodkiego specyfiku.
Trzeba jednak pamiętać, żeby zbyt długo nie trzymać owoców i warzyw w zamrażalniku.
Książki kucharskie podają, że najdłużej można traktować zimnem warzywa i owoce przez ok. 1 rok.

Dobrym wyjściem są także musy ( miksujemy owoce blenderem, zamykamy w pudełeczku, wkładamy do zamrażalnika i gdy tylko najdzie nas ochota po wcześniejszym rozmrożeniu będziemy mieć mus, świetny np. do nalesników).

6. Warto zaopatrzyć się w woreczki do mrożenia - są wyposażone w specjalne miejsca do opisywania i klipsy dzięki którym bez problemu "odetniemy" od  owoców dostęp powietrza.
Dobrym rozwiązaniem są także wszelkiego rodzaju plastikowe pudełka przeznaczone do mrożenia.

______________________________♥______________________________


                                                Jeśli macie więcej sprawdzonych sposobów, podzielcie się proszę:)

06.07.2011

Knedle dla leniucha

Dziś przybywam z gorącym!  przepisem na knedle na który wpadłam przy okazji dzisiejszego gotowania.
 Nie ukrywam, że nie jest on tradycyjny, bo bez jajek i bez przeciskania ziemniaków przez praskę lub maszynkę.

A więc..




ciasto:

- ok. 300 g ziemniaków
- 1 łyżka brązowego cukru
- ok. 1 szklanki mąki pszennej
- sól
- truskawki (warto wybrać średnie owoce)

dodatkowo:
- śmietana
- cukier brązowy

Młode ziemniaki czyścimy szczoteczką i wrzucamy do garnka. Wodę solimy.
Gotujemy do miękkości.
Gdy będą już miękkie, odcedzamy z wody, przekładamy do dużej miski.
Na każdym robimy nożem krzyżyk (dzięki temu po lekkim przestudzeniu będziemy mogli bez problemów zdjąć z nich skórkę).
Gdy ściągniemy już z nich skórkę czas na zmiksowanie ich malakserem. Musi powstać gładka papka.
Do ziemniaczanej papki dodajemy mąkę - ok. szklanki, musi powstać miękkie, niezbyt klejące ciasto.
Tak powstałe ciasto formujemy w rulon, posypujemy mąką i kroimy w plasterki.
Zagotowujemy w garnku wodę z 1  łyżką cukru.
Każdy plasterek rozpłaszczyć, nałożyć truskawkę obraną z szypułki, zakleić i uformować w kulkę.
Wkładamy na gotującą się wodę. Gotujemy partiami przez ok. 4-5 min.
Podajemy ze śmietanką i cukrem.

Smacznego!


______________________________♥______________________________

01.07.2011

Śniadanie:Racuszki z truskawkami


Puchate, wypełnione truskawkowym nadzieniem.
Przyrządziłam je z dodatkiem mąki pełnoziarnistej- dzięki temu są jeszcze zdrowsze.
Idealne na podsumowanie truskawkowego sezonu.


- 100 g mąki pszennej
- 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- 280 ml maślanki
- 300 g truskawek
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia

Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, cukier, maślankę i jajka.
Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem).
Na koniec dodać do masy pokrojone truskawki.
Rozgrzać olej na patelni.
Smażyć porcjami nakładając porcje ciasta łyżką stołową.
Usmażone przełożyć na talerz wyłożony serwetką i odsączyć racuchy z nadmiaru tłuszczu.
Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


______________________________♥______________________________

Blogger template designed By The Sunday Studio.