25.01.2011

Zwykły dzień i budyń




Kolejny śnieżny dzień stycznia, kolejne dość śpieszne popołudnie, ta sama pani w sklepie.
Myśli uciekają do "Sklepów cynamonowych" Schulza  i cynamonowych, zwijanych bułeczek. Do pięknych puchatych pączków, do dobrej muzyki i i ciepłego lata. 
Potem kliknięcie "Lipiec 2010", przejrzenie kilku fotografii. Powrót do odległego "świata".
Już tylko pięć miesięcy:)


a teraz zwykły-niezwykły domowy budyń waniliowy



- 1 kubek mleka
- łyżka mąki ziemniaczanej
- żółtko
- łyżeczka masła
- pół laski wanilii
- 2 łyżki cukru
Pół kubka mleka zagotuj z cukrem i masłem i wyskrobanymi ziarenkami wanilii.
Pozostałą część wymieszaj dokładnie z mąką ziemniaczaną i żółtkiem (warto wspomóc się blenderem).
Dodaj do gotującego się mleka, natychmiast obniż moc na palniku i mieszaj intensywnie, do zagotowania. Pogotuj minutę.Przelej do miseczek, pucharków albo szklaneczek. Podawaj na ciepło lub zimno
Smacznego!

______________________________♥______________________________



23.01.2011

Chrust, czyli faworki

.. odwiecznie wysmażane w  Polsce w okresie karnawału.
Przepisów na nie jest bardzo wiele, sama przejrzałam około dwudziestu. Ten pierwszy wybrałam z książki Marji Ochorowicz- Monatowej. Sprawdził się świetnie!
Nie znam chyba nikogo kto by  chrustów, czyli faworków nie lubił :). Skusicie się?



8- 10 dkg masła rozetrzeć z 3 żółtkami, zmieszać z mąką z 50- 60 dkg, trochę skórki cytrynowej (pominęłam, O.), trochę rumu i 1/8 litra kwaśnej śmietany.
Gdy ciasto gładko wyrobione, cieniutko rozwałkować, wykrawać czworoboki radełkiem, zrobić niewielkie nacięcie ukośnie w połowie nożem i przez otwór przeciągnąć końce. Smażyć je na smalcu wieprzowym dodając trochę frytury. Gdy z obud stron zarumieniły się ( nie zbytnio) ułożyć na półmisku pokrytym bibułką, by z tłuszczu ociekły i posypać waniljowym cukrem  ( u Mnie pudrem).
Smacznego!


Ps: Do wałkowania przydaje się męska ręka :)


______________________________♥______________________________

22.01.2011

Myśli utkane z marzeń i babeczki

Myśli utkane z marzeń. 
Błysk dobrego wspomnienia sprzed lat.
Fantastyczne babeczki- smak III klasy szkoły podstawowej.
Zapowiada się dobry weekend.


Babeczki z budyniem

ciasto:
- pół kubka mąki pszennej
- 1/4 kostki masła
- 1/4 kubka cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego
- żółtko
- łyżeczka gęstej śmietany
 - łyżka masła i bułka tarta (do przygotowania 3 foremek)

budyń:

- 1 kubek mleka
- łyżka mąki ziemniaczanej
- żółtko
- łyżeczka masła
- 2 łyżki cukru


 Mąkę przesiej, wysyp na stolnicę, dodaj posiekane nożem masło, żółtko, cukier, śmietanę i zagnieć elastyczne ciasto, odstaw na pół godz. do lodówki.
W tym czasie przygotuj budyń: pół kubka mleka zagotuj z cukrem i masłem.
Pozostałą część wymieszaj dokładnie z mąką ziemniaczaną i żółtkiem (warto wspomóc się blenderem).
Dodaj do gotującego się mleka, natychmiast obniż moc na palniku i mieszaj intensywnie, do zagotowania. Pogotuj minutę. Odstaw.
Następnie rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj 3 grubsze i 3 cieńsze kółka.
Trzy foremki do babeczek wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Grubszymi kółkami wyklej foremki, następnie nałóż do każdej z nich budyniu (nie za dużo, trochę zostanie Ci nadwyżki). Cieńszymi kółkami "pozamykaj" babeczki. Sklej brzeżki.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
Wstaw je na ok. 15 minut.
 Smacznego!:)
______________________________♥______________________________



Dobranoc.

20.01.2011

W biegu.. muffinka

W biegu są szybkie muffinki (takie na pięć kęsów), herbata i czekoladka w kieszeń.
Na przywitanie dnia uśmiech i zapamiętanie dobrego snu.



Muffinki z Ferrero


6 kulek Ferrero
125 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
70 g cukru (może być brązowy)
szczypta soli
 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
50  g miękkiego masła
jajko
110 g  jogurtu lub maślanki

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. 
Suche składniki wymieszaj w misce. W osobnej mokre. Następnie zmieszaj je niedbale ze sobą , przygotuj blaszkę do muffinek i wyłóż ją papilotkami (to te karbowane papierki).
Wypełnij ciastem foremki do 3/4 ich wysokości. W każdą włóż po jednej kulce Ferrero (dowolne smaki), pysznie smakuje też Rafaello. Piecz ok. 25 minut- do zarumienienia.
Smacznego!:)

______________________________♥______________________________




Dobrego dnia. Do 12:00 można głosować na Bloga Roku, liczę na Wasze głosy!
Całusy, Olcik

17.01.2011

I ♥ chocolate

Kochasz czekoladę? Dobrze trafiłeś, częstuj się.
Uwielbiasz brownie? Posmakuje Ci na pewno..


Chocolate fudge cake

- 100 g gorzkiej czekolady + 100g mlecznej
-  3 jajka
- 140 g masła
- 3 łyżki miodu
- 200 g cukru pudru
- 150 g mąki

glazura:
 - 50 g  deserowej czekolady

Zetrzyj czekoladę (możesz zrobić to w malakserze).
Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź, dodaj jajka i miód, wymieszaj.
W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i dodaj do masy. Jeszcze raz dobrze wymieszaj. 
Średnią kwadratową formę do ciasta (albo serduszko jak ja:) wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, a następnie wypełnij ciastem.
Piecz je w temp.180 stopni C. przez ok. 35 minut. Wystudź.
Posiekaj czekoladę na glazurę i również stop ją w kąpieli wodnej, wylej na ciasto.
Gdy czekolada zastygnie pokrój ciasto.
Smacznego!:)

                                                
Ps: Marzy mi się jeszcze wersja z wiórkami kokosowymi (będzie smakowało jak Bounty), krówkami albo żurawiną. Coś czuję, że będzie powtórka..
______________________________♥______________________________



Słodkiego wieczoru,
                         O.

15.01.2011

Jeśli chcesz..

..wspomóc Waniliową Chmurkę w konkursie na Bloga Roku, wyślij sms pod nr 7122 w treść wpisując H00454 (H zero zero 454).
Wysłać sms-a można tylko jeden raz, koszt to 1,23, a dochód zostanie przeznaczony na turnusy rehabilitacyjne dla osób niepełnosprawnych.
Oddawać głosy można do 21 stycznia 2011r., do godz. 12:00.

Aha i jeszcze przypomnę o tym, że to nie jest Mój pierwszy rok w blogosferze, wcześniej pisałam tu. Warto zajrzeć i prześledzić pierwsze, niepewne kroki jakie stawiałam w sierpniu 2008 mając piętnastkę na karku.
Pozdrawiam serdecznie:)

______________________________♥______________________________


13.01.2011

Śniadanie: O poranku bananowa owsianka


"Ranki zimowe zrobione są ze stali, mają metaliczny smak i ostre krawędzie. (...) O siódmej rano, w styczniu, widać, że świat nie został stworzony dla Człowieka, a na pewno nie ku jego wygodzie i przyjemności.”
                                                  O. Tokarczuk  "Prowadź swój pług przez kości umarłych"


Na dobry początek przyda się coś rozgrzewającego, sycącego i dającego dużo dobrej energii. Strzałem w dziesiątkę będzie..


Bananowa owsianka 
  
Wiadomo, że na zwykłą owsiankę każdy ma swój własny, sprawdzony sposób. Moja wersja jest zawsze dość gęsta, kleista.Dodatkowo na sam koniec dodaj plasterki banana i brązowy cukier. Możesz użyć też takiego planika, by z cukru utworzyła się skorupka, ale nie jest to potrzebne.
Chwilkę odczekaj, by ostygła...
i smacznego!:)

______________________________♥______________________________


11.01.2011

Tort z Linzu




Słodki, malinowy tort w kratkę na bazie kruchego, migdałowego ciasta rodem z Austrii - miasta cukierników.
W środek zamiast malinowego dżemu możesz dodać porzeczkowego, najlepiej domowej roboty.


Linzer Torte
 ( szkielet przepisu pochodzi ze strony Joy Of Baking)


- 15 dag masła
- 18 g cukru pudru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- skórka i sok z cytryny
- 15 dag przesianej mąki pszennej
- 10 dag zmielonych migdałów
- szczypta cynamonu
- 25 dag dżemu z malin lub czerwonych porzeczek
- masło i bułka tarta ( do wysmarowania formy)
- płatki migdałowe, cukier puder (do posypania)


Okrągłą formę do tart wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Masło ubij z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj stopioniowo dwa jajka  i żółtko, mąkę, zmielone orzechy, skórkę i sok z cytryny oraz cynamon. Wyrób ciasto i włóż je do lodówki na min. 1 h.
Rozgrzej piekarnik do 180 st.
Po tym czasie podziel je na dwie jednakowe części, rozwałkuj na grubość 5 mm.
Pierwszą część wyłóż na spód formy, dokładnie wciskając je w formę. Rozprowadź na nim dżem.
Drugą część ciasta również rozwałkuj i wykrywaj z niego paski (możesz wspomóc się radełkiem). Wyłóż je na wierzch tarty tak aby powstała piękna kratka. Ubij jajko i wysmaruj nim kratkę.
Posyp płatkami migdałów.Teraz włóż ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 40 minut.
Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.


______________________________♥______________________________



* pierwsze zdjęcie pochodzi  stąd


Ps: Od dziś do 20 stycznia trwa głosowanie na Bloga Roku, jeśli podoba Ci się tu proszę o głos ( szczegóły u boku).

Pozdrawiam, Olcik

07.01.2011

Sernik



Bez żadnego aromatu, bez spodu, z niewielkim dodatkiem cukru, bardzo puszysty. Lubisz ser biały ? To sernik dla Ciebie.



Składniki na średnią tortownicę:

4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
3/4 szklanki cukru pudru
60 g masła
pół kg zmielonego sera w wiaderku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
masło i bułka tarta do przygotowania blachy


Wysmaruj tortownicę dokładnie  masłem i posyp bułką tartą.
Odstaw.
Ubij żółtka z cukrem pudrem. Do żółtkowej masy dodawaj partiami ser nadal miksując, następnie dodaj rozpuszczonej ( lub bardzo miękkie) masło,  na koniec wsyp łyżkę mąki ziemniaczanej. 
Ubij na sztywno białka. Dodaj do masy już nie miksując, ale lekko mieszając łyżką.
Rozgrzej piekarnik do 180 st, wstaw sernik i piecz go przez ok. 50 minut.
Zostaw sernik w  piekarniku aż do wystudzenia, pod koniec studzenia można uchylić drzwiczki żeby wypuścić trochę pary. Całkowity czas studzenia to ok. 1 h. Oczywiście najlepiej smakuje drugiego dnia, ale marne szanse żeby dotrwał:).
Smacznego!

______________________________♥______________________________


05.01.2011

Wpadnij jutro..


na coś dobrego:)

______________________________♥______________________________


Blogger template designed By The Sunday Studio.