28.06.2011

Bułeczki maki



To drożdżowe bułeczki o bardzo wdzięcznej nazwie.
Wylewające się z nich wiśniowe nadzienie jest przepyszne.
Teraz, gdy owoców jest pod dostatkiem spróbujcie także innej opcji, np. z morelami albo jagodami. Nie  pożałujecie!:)


Drożdżowe bułeczki-maki

/ to uproszczony przez Liskę przepis Marthy Stewart z magazynu'Living'/
9 dużych bułek

/przepis nieznacznie uprościłam, zrezygnowałam też z polewania bułek lukrem/



-1 szklanka mleka (używam szklanki i poj. 250 ml)

-120 g masła

-1/3 szkl cukru

-2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży instant

-3,5 - 4 szklanek mąki pszennej (ok. 600 g)

-2 duże jajka

-1 żółtko wymieszane z łyżką śmietany kremówki, do posmarowania bułeczek



Nadzienie:

-230 g sera kremowego (użyłam sernikowego, z wiaderka)

-1/4 szklanki cukru

-1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

-1 duże żółtko

-1 łyżka plus 2 łyżeczki maku

-1/3 szklanki gęstej konfitury z wiśni



Ciasto:

Mleko (ciepłe), masło (stopione), cukier wymieszać w garnuszku.
Połączyć z drożdżami i 2 szklankami mąki i szczyptą soli. Nie mieszać, odstawić na 5 minut.

Używając miksera z hakiem wymieszać ciasto na średnich obrotach, następnie, wciąż mieszając, dodawac po jednym jajku. Zmniejszyć obroty do minimum i wsypywać stopniowo resztę mąki - ciasto nie powinno być zbyt klejące.

Wyjąć cisato z miski na oprószony mąką blat i uformować kulę. Przełożyć ją do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na godzinę.

Nadzienie:

wszystkie składniki wymieszać w miseczce, odstawić.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na kwadrat o boku 40 cm. Odciąć nierowne brzegi tak, by powstał równy kwadrat o boku ok. 37,5 cm. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, można je schłodzić przez 10 minut w lodówce.

Ostrym nożem podzielić ciasto na kwadraty o boku 12,5 cm. Na każdym zrobić ukośne nacięcia (jak na zdjęciu). Na środku ułożyć łyżkę sera, łyżeczkę konfitur i zwinąć bułeczki - jak na zdjęciu. Końce rogów powinny być dobrze sklejone, ponieważ ciasto podczas pieczenia może się rozklejać.

Każdą bułkę posmarować glazurą z jajka. Odstawić do wyrastania na 20-30 miut.

Piekarnik nagrzać do 180 st C.

Wstawić bułki, piec ok. 16-18 minut. Będą złotobrązowe.

Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.
Smacznego!

______________________________♥______________________________




Ps: Idealne z czarną herbatą, kawą albo.. kubkiem mleka.

22 komentarze:

  1. Fajne te bułeczki :) Swoją drogą to fenomen, że ciasto drożdżowe zazwyczaj popija się mlekiem :) Taki duet idealny :)

    Pozdrawiam ciepło Olciaky :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam drożdżówki. Szczególnie te z serowo-owocowym nadzieniem.
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne i na pewno pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja bym zjadła z czereśniami albo malinami (;
    pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  5. narobiłaś mi apetytu na drożdżowe :) może upiekę takie na weekendzie

    OdpowiedzUsuń
  6. oj na pewno nie pożałuję bo duet a nawet trio drożdżowe+wiśnie+ser idealne :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja drożdżowe popijam kawą z mlekiem:) bułeczki super!

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż miło patrzeć na takie smakołyki!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oooo tak, to na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygladaja ladnie. Jak widze takie rzeczy zastanawiam sie kiedy ja sie wyrobie z upieczeniem tego wszystkiego, a tego ciagle przybywa...

    OdpowiedzUsuń
  11. mnaim,mniam,mniam...z malinami mi się marzą:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo apetyczne drożdżówki i koniecznie trzeba mlekiem zapijać:)

    OdpowiedzUsuń
  13. podobnych komentów jest tu pewnie bez liku, ale.... nie ma nic lepszego niż drożdżowe ciasto popijane mlekiem. smak z dzieciństwa. smak i wąsy po mleku ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przecudne ! W smaku zapewne równie smaczne ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajna propozycja na wykorzystanie owoców. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale pyszne bułeczki! Podziel się..<3

    OdpowiedzUsuń
  17. wygladają tak , że mam ochote zjeść monitor!

    OdpowiedzUsuń
  18. Smakowite, a szklanka ze wstążeczką wygląda słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Tak uroczo oprószone cukrem pudrem... Zjadłabym z chęcią jedną. Może dwie...

    OdpowiedzUsuń
  20. przydałyby mi się takie maczki teraz :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.