18.04.2011

Wiosenny placek z rabarbarem


Drożdżowe, leciutkie, chrupiące (dzięki kruszonce) i przyjemnie słodko-kwaśne.
Wpisuję je do swoich ulubionych wiosennych smaków.


Placek drożdżowy wiosenny

(przepis E. Aszkiewicz " Domowe wypieki" str. 20 )

-  2 szklanki i 2 kopiaste łyżki przesianej mąki tortowej
- 3 żółtka
- niepełna szklanka mleka
- 40 g drożdży
- 15 g cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego
- 125 g stopionego i ostudzonego masła
- szczypta soli

kruszonka:
- 125 g zimnego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego
- szklanka mąki krupczatki

owoce:
obrany, pokrojony w kostkę rabarbar


Roztopiony tłuszcz odstawiamy do przechłodzenia. W ciepłym mleku rozprowadzamy łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru pudru i rozdrobnione drożdże, odstawiamy w ciepłe miejsce.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, żółtka, sól, składniki łączymy, dodajemy przesianą przez sito mąkę, całość wyrabiamy (ok.5 minut). Ciasto będzie luźne.
Dodajemy tłuszcz i wyrabiamy nadal, aż ciasto go wchłonie i stanie się gładkie i lśniące. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Przygotowujemy kruszonkę: masło siekamy z mąką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, rozdrobnione składniki zagniatamy czubkami placów, aż powstanie kruszonka.
Na wysmarowanej obficie tłuszczem  lub wyłożonej papierem do pieczenia formie rozkładamy wyrośnięte ciasto, wyrównujemy powierzchnię, nakładamy przygotowane owoce, posypujemy kruszonką i ponownie odstawiamy, by wyrosło.
Pieczemy w nagrzanym do temp. 160 st. piekarniku przez 50 minut (gdy trzeba, nieco dłużej).
Wyjmujemy, gdy powierzchnia delikatnie jest zrumieniona, a boki odstają od formy.
Ciasto najlepiej smakuje z filiżanką aromatycznej czarnej kawy.

______________________________♥______________________________


22 komentarze:

  1. Pysznie, wiosennie. Teraz mogę uwierzyć, że czekają nas ciepłe dni. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodkie. Uwielbiam drożdżowe ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżowe, z rabarbarem i kruszonką to jedno z moich ukochanych ciast. Z zazdrością patrzę na Twoje zdjęcia. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciasto, smak dzieciństwa...

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda Olciku ! Jak u mnie pojawi się rabarbar, to zaraz zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale że już rabarbar??? mój dopiero wychyla się nieśmiało spod ziemi... ale już nie mogę się doczekać bo ciasta z rabarbarem uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musze poleciec jutro popołudniu po rabarbar na targ :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To już na pewno jest wiosna:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja nie umiem kupić rabarbaru :( a drożdżówka puszysta i pyszniasta (:

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja o rabarbarze póki co mogę tylko pomarzyć. I popatrzeć sobie na Twój pyszny placek...

    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  11. Rabarbar? już? zazdroszczę Ci go! i ciasta też!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe ciacho Olcik! Kocham ciasta z rabarbarem.
    U mnie go jeszcze nie ma, jeszcze długo nie będzie. U mnie nawet jeszcze drzew mało zielonych. Kwiatów na drzewach nie ma. Powolna ta wiosna na północy.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Och rabarbar, szkoda że jeszcze nie zawitał na nasz ryneczek. Ależ narobiłaś smaka :-)
    pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  14. Już rabarbar? No to teraz będzie mi się to ciasto śniło :)))

    Pozdrowienia Olciku :)

    OdpowiedzUsuń
  15. :) Takie ciasto zaczarowuje wiosnę na długo! Uwielbiam drożdżowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. już rabarbar?
    zazdroszczę! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Rabarbar rozpoczyna królowanie na blogach :). Pyszne, puszyste ciasto, klasyka to jest to :).

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyśmienite klasyczne ciasto, super.

    OdpowiedzUsuń
  19. kojarzące się z leniwą niedzielą w środku lata :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Tak, tak! Rabarbar, to już czas! Rzeczywiście :D Mmmmm, muszę zacząć na niego polować i wypróbować przepis :]

    Sezon czas zacząć! Chyba zrobię kompot z rabarbaru... :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.