17.03.2011

Sernik krakowski


Są takie ciasta,  do których wraca się cyklicznie, niemal co rok.
Są takie książki, do których wraca się po kilka razy.


Są takie filmy,  na których nie da się powstrzymać płaczu albo śmiechu - choć ogląda się je któryś raz z kolei.
Są też takie fotografie.


Upiekłam sernik z przepisu Pierre Herme.
 Nie miałam rodzynek, więc sypnęłam suszonych wiśni. Świetnie się zgrały!


składniki na: 20 porcji


ciasto kruche:

 strąk wanilii
125 g cukru pudru
250 g mąki pszennej
125 g masła o temp. pokojowej
jajko

Strąk wanilii przekrój wzdłuż na pół  nożykiem  i zeskrob nasionka. W misce wymieszaj nasionka i cukier. Mąkę przesiej na stolnicę, masło pokrój w małe kawałki i dodaj do mąki.Rocieraj palcami, aż uformują się grudki. 
Pośrodku uformuj wgłębienie. Wbij jajko i posyp cukrem z wanilią.
Mieszaj tylko do czasu, aż składniki się połączą. Nie wyrabiaj zbyt długo.
Ciasto wygniataj wewn. stroną dłoni, lekko je przesuwając, aż będzie gładkie.
Uformuj kulę, lekko ją spłaszcz dłonią i zawiń w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Wyjmij z lodówki i rozwałkuj.


Nadzienie:


1 kg twarogu
8 jajek, oddzielnie żółtka i białka
100 g miękkiego masła
250 g cukru
3 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100g rodzynek ( zastąpiłam suszonymi wiśniami)
1 żółtko, roztrzepane
lukier


Przygotuj ciasto kruche i ozięb. Nagrzej piekarnik do temp. 180 stopni. Prostokątną formę cienko posmaruj masłem. Z ciasta odejmij 1/4, resztę cienko rozwałkuj  na prostokątny placek i wyłóż  nim dno i boki formy, ponakłuwaj widelcem. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
W tym czasie twaróg zmiel  i odstaw. Masło włóż do dużej miski, dodać 200 g cukru i cukier waniliowy, utrzeć na krem. 
Ucierając, dodawaj po 1 żółtku, a następnie po około 200g twarogu. Ucierać aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj pozostały cukier. Połowę piany dodaj do masy serowej i wymieszaj.
Dodaj rodzynki albo wiśnie suszone, mąkę ziemniaczaną i pozostałą pianę. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto wyjmij z pieca. Rozłóż na nim masę serową i wyrównaj powierzchnię.
Pozostałe ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm i radełkiem pokrój na paski szerokości 1 cm.
Z pasków ciasta ułóż na serze kratkę i posmaruj żółtkiem.
Sernik wstaw do piekarnika i piecz 50-60 minut.
Przygotuj lukier. Upieczony sernik wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. 
Polukruj i przed podaniem pokrój na prostokąty.
Smacznego!


______________________________♥______________________________

26 komentarzy:

  1. Suszone wiśnie w serniku to świetne połączenie:) Pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie przepadam za sernikami, ale jaką masz zastawę mmm cudowna no i faktycznie te wiśnie cudownie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis, przepis...Olcik ja chcę przepis:) cudownie ten serniczek wygląda:) pozdrawiam Kochana

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja w ogóle za rodzynkami nie przepadam, więc w tym serniku zastępuję je żurawiną. Wiśnie brzmią jeszcze pyszniej ;).

    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam serniki,a taki z wiśnią też jest pyszny:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda Olciku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale smakowicie wygląda:)
    z przyjemnością bym się na kawałeczek wprosiła:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mm, uwielbiam serniki! I Olgę Tokarczuk również ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. ach, jak pysznie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Olciaku swięta prawda. U mnie taką książką jest Portret Doriana :), filmem Amelia, Dziewczyna z Perłą, Była sobie dziewczyna. Obrazy czy fotografie również się znajda. A przede wszystkim wzruszają mnie ludzie i do nich chcę wracać jak najwięcej.
    A sernik to pierwsza klasa!

    Pozdrawiam celtycko
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  11. Sernik krakowski jest taki wspaniale klasyczny. Pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  12. ja właśnie tez upiekłam sernik (: a sernik krakowski jest pyszny (:

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubie sernik krakowski, choc sama jeszcze nie pieklam, musze w koncu sie z nim zmierzyc.
    A Tokarczuk uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale nas kusisz swoim sernikiem :) A taka mamy ochotę na coś słodkiego...

    pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  15. piękny ten sernik- lubię krakowski:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękne, radosne zdjęcia. A te wiśnie brzmią zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  17. Klasyka w najlepszym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Olcik, jak ta cukiernia? Podobała Ci się? - chodzę koło niej już od dawna...
    To Pierre ma sernik, który nazywa się krakowski?
    Ja czasem tez zamiast rodzynek dorzucam wiśnie, albo czereśnie suszone. Próbowałaś?
    Dobrej soboty i.... czytania może;)

    OdpowiedzUsuń
  19. do czereśni Ewelajno nie mam dostępu, Cukiernia fajna;)
    A tak Pierre ma w swych przepisach sernik i nawet keks warszawski!


    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  20. Olcik, sernik nigdy się nie nudzi!

    OdpowiedzUsuń
  21. Serniki to moje ulubione ciasta, Twój wygląda strasznie apetycznie i bardzo, bardzo podoba mi się ten różowy talerz:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ależ słodziutkie, letnie już zdjęcie. I ten serniczek też już taki wiosenny.
    Jestem pewna, że z wiśniami smakuje genialnie.

    OdpowiedzUsuń
  23. prawiek to jedna z naszych ulubionych książek!Sernik do niej jest idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie muszę pytać i jak bo jego wygląd mówi sam za siebie :)
    :*

    OdpowiedzUsuń
  25. I wsrod tych ksiazek jest u Ciebie Olciu "Prawiek i inne czasy"? Jesz-ko-tle - wymawiam sobie ta nazwe sylabami, jest w niej cos niesamowitego, cos czego nie potrafie nazwac...

    A sernik krakowski Herme - odkrylam niedawno, ze to stary dobry przepis z moich rodzinnych okolic, wiec PH ma racje odnosnie nazwy w 100% :)

    Sciskam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.