28.06.2010

Wspólne pieczenie. Placuszki półfrancuskie z truskawkami.

Pierwszy Dzień wakacji byl:
Słoneczny, gorący, zaskakujący, Pelen przygód i dobrych Smaków. 
Oby cale wakacje takie były :-) Tego życzę Wam i Sobie: *





           Placuszki półfrancuskie z truskawkami


(Przepis na 1 dużą skalę, prostokątną blachę)


Na ciasto:
190g maki pszennej, przesianej
50 g mleka (1/4szkl)
15 g świeżych Lub 7g drożdży suchych drożdży
50g cukru
1 jajo
2torebki cukru waniliowego (16g)
szczypta soli
+ Maslo 70g
+ Oliwa 10 g

+ 400g truskawek

glazurę na:
2, 5 łyżki mleka
100 g cukru pudru
Skórka z cytryny połówki (Sok Sam dodałam, O.)


Przygotować ciasto:
Jeśli używamy drożdży świeżych, do należy rozprowadzić je podgrzanym Grand total W mleku z 1 / 4 maki, Wszystko dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia Pół godzinki.
Jeśli używamy drożdży suchych, do należy rozprowadzić je w 2 łyżeczkach mleka podgrzanego z łyżeczką cukru, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia Pół Godziny.

Jajo roztrzepać z quota, waniliowym quota i sola, Lekko podgrzać, Ciągłe mieszając.
Dodać Marka (Lub 2 / 3 jeśli używamy drożdży świeżych) i rozczyn.
Połączyć i ochraniacze wszystkie składniki.
Wyrobić ciasto.
Włożyć je do Miski, przykryć ściereczką i pozostawić ok. 2 godz. do wyrośnięcia.
Rozwałkować Na ok.5mm grubość. Dwie Trzecie Jégo powierzchni pokryć masłem zimnym DOSC.
Złożyć ciasto Tak, ABY polowe powierzchni pokrytej tłuszczem Bez tłuszczu ciastem przykryć, polowe Wierzch Na złożyć.
Powstanie przekładaniec z ciasta warstw Trzech i Dwoch tłuszczu warstw.
Ciasto rozwałkować i ponownie złożyć Na Trzy części.
Czynność powtórzyć te Jeszcze Raz.
Rozwałkować ponownie.
Włożyć do posmarowanej tłuszczem Lub pokrytej papierem do Formy Pieczenia.
Na wierzchu położyć umyte i pozbawione szypułek truskawki (można pokroić je Lub Na ćwiartki połówki).
Odstawić W Ciepłe Miejsce Na ok.30-45min. do wyrośnięcia.
Wstawić do nagrzanego do 180st. C piekarnika. Piec ok. 25-30min.

Przygotować glazurę:
Cukier Puder wsypać do miseczki, dolewać mleko i mieszać, az do rozpuszczenia cukru całkowitego Się. Pod Koniec dodać skórkę cytrynowa.
Po upieczeniu ciasto polać glazurą.

Smacznego!

 




Ps: te półfrancuskie placuszki wypełnione truskawkami i lukrem Polan wraz piekłam z Majanką i Atinką:)
, Dziękuję Wam, pysznie bylo :-) 
Pozdrawiam, Olcik

18 komentarzy:

  1. Cudowne placuszki znalazłaś:** To było cudowne pieczenie:*

    OdpowiedzUsuń
  2. Olciku, piękne są Twoje placuszki! Były bardzo pyszne, dziękuję za wspaniały przepis i smaczniutkie wspólne pichcenie :**

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowicie apetyczne;)))Na prawdę smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  4. Atinko, Majanko- wiecie już, że z mojej strony również:)

    Malwinno- dziękuję:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach u wszystkich takie pysznosci!:) Ja tez chce:)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudnie wyglądają, jak tylko będę miała czas to upiekę;)
    pozdrawiam serdecznie

    Ps. zapraszam na podsumowanie "rabarbarowych wypieków" ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ten lukier na wierzchu jest mega apetyczny :) cudowny wypiek Olciku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne i apetyczne! Gratuluję wspólnego pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ślicznie wyglądają....:):) i ten lukier ach..;)

    OdpowiedzUsuń
  10. i co ? Jeszcze tu mnie kusi ten placek z truskawkami , no nie do trzech razy sztuka :DDD
    Pięknie Pani się udał

    OdpowiedzUsuń
  11. do tzrech razy sztuka ;) tak jak myślałam już będąc u Majany, upewniając się u atiny i biorąc pewność u Ciebie, że MUSZĘ je zrobić! Będzie na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  12. juz je podziwialam u Majanki i Atinki i wciaz nie moge sie napatrzec! slicznosci Olciku! :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. już pisałam u dziewczyn że pysznie sie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. to ja sobie życzę żeby kolejne dni wakacji też były takie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  15. Niewiarygodnie kusicie mój słaby charakter ;D Pięknie się Wam upiekło :) No i nie ma jak sezonowe owoce...pysznie i zdrowo :)*

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziękuję Wam dziewczyny za tyyyyle komentarzy ciepłych:)
    Buziaczki

    OdpowiedzUsuń
  17. tak mnie zachęciłyście ze dziś zrobiłam....są pyszne..;):)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.